Gebouwen voor militaire of civiele verdedigingstoepassingen zijn over het algemeen zwaar uitgevoerd zodat de constructie de nodige klappen kan opvangen en scheuren worden voorkomen. Een stel wetenschappers heeft nu een nieuwe vorm van beton ontwikkeld die stootvaster is en beter bestand is tegen scheuren.
Het beton dat de Russische wetenschappers ontwikkelden maakt niet alleen gebruik van cement als bindmiddel. Ongeveer 40 procent van het cement is vervangen door een bindmiddel dat bestaat uit rijstvlies, gemalen kalksteen en siliciumzand.
Door deze combinatie aan het betonmengsel toe te voegen krijgt het beton een enigszins rubberachtige kwaliteit. Door die eigenschap kan krimp beter worden opgevangen en veert het beton enigszins mee wanneer het wordt blootgesteld aan stoten. Naar verluidt is het materiaal zes tot negen keer scheurvaster dan gewoon beton. Bovendien is het beton bij het storten zelfdichtend waardoor het bij uitstek geschikt is voor de bouw van ondergrondse constructies, zoals bunkers. Als aardige bijkomstigheid zorgt de vervanging van cement door restproducten voor een product dat uiteindelijk ook goedkoper is.
De scheurbestendigheid van beton wordt steeds belangrijker. Op tal van plaatsen in de wereld worden voorzieningen gebouwd die bescherming moeten bieden tegen terrorisme. De nieuwe betonsoort biedt door de stootvaste eigenschap een forse verbetering. De Russische wetenschappers willen een volgende stap zetten met de ontwikkeling van een betonsoort die stralingsbestendig is.