Na de voltooiing van zijn Google hoofdkantoor, heeft de Bjarke Ingels Group (BIG) plannen onthuld voor een nieuw culinair centrum in San Sebastian, Spanje. Het gebouw gaat onderdak bieden aan startende bedrijven, onderzoekers en chef-koks. Als ‘kers op de taart’ krijgt het gebouw een groot groen overdekt dak waar bezoekers kunnen wandelen of genieten van het uitzicht.
Het Gastronomisch Open Ecosysteem is 9.090 m² groot en wordt aan de buitenkant gekenmerkt door zacht glooiende terrassen en een toegankelijk dak. Opvallend zijn verder de grote glaspartijen om de daglichttoetreding binnen te maximaliseren. Het park op het dak leven vormt een uitnodiging om bezig te zijn met de kunst en wetenschap van de gastronomie.
In het gebouw zullen laboratoria worden gewijd aan de ontwikkeling van nieuwe alternatieve eiwitten, landbouwrobotica, vermindering van de voedselverspilling en ander voedselgerelateerd onderzoek.
De bezoekers komen binnen in een centrale hal die loopt van de begane grond tot op het dak, met trappen voor de toegang die tevens dienst doen als amfitheater voor evenementen en lezingen. Van hieruit kan de bezoeker het onderzoek in de laboratoria en demonstratiekeukens bekijken. Als de eetlust is geprikkeld, kunnen de bezoekers natuurlijk ook een restaurant bezoeken op de bovenste verdieping. Elders bevinden zich een auditorium, openbare terrassen en kantoorruimte.
Het is nog niet bekend wanneer het gebouw gereed zal zijn, maar het project is momenteel in volle gang. De opdracht werd gegeven na een internationale architectuurwedstrijd die werd uitgeschreven door het Basque Culinary Center.