Een ambitieus nieuw project onder leiding van Carlo Ratti Associati (CRA) zou Helsinki kunnen voorzien van een duurzame warmtebron en daarnaast kunnen dienen als een aantrekkelijke locatie voor Finnen om te ontsnappen aan de lange strenge Scandinavische winter. De plannen van de architect, Hot Heart genaamd, omvatten verschillende kunstmatige eilanden die thermische energie zullen opslaan en een deel van die warmte zullen gebruiken om een tropisch paradijs te creëren.
Als het project doorgaat, zal Hot Heart voor de kust van Helsinki komen te liggen en bestaan uit een archipel van 10 kunstmatige eilanden die kunnen worden gezien als enorme waterbekkens. Elk eiland zal een diameter van 225 m hebben en tot 10 miljoen kubieke meter water bevatten.
Volgens CRA zal het systeem werken als een grote thermische batterij. Met behulp van zeewater-warmtepompen zal energie uit wind, zon en andere hernieuwbare bronnen worden omgezet in warmt die als warmwater wordt opgeslagen in tanks. Deze kan vervolgens ook weer worden onttrokken en in het stadswarmte-netwerk worden gepompt. Volgens CRA gaat het systeem van start met bestaande hernieuwbare energiebronnen. Naarmate het aantal zonnepanelen en windturbines in het land toeneemt, wordt het systeem daarop aangepast zodat uiteindelijk in de volledige verwarmingsbehoefte van Helsinki kan worden voorzien.
Bovendien zullen vier van de eilanden, dankzij alle warmte die wordt geproduceerd, kunnen dienen als recreatiebestemming, met zwembaden en tropische bossen en planten. Het is de bedoeling dat ze worden omhuld met een transparante koepel en LED-verlichting, zodat de lokale bevolking ook af en toe eens kan ontsnappen aan de winterse kou.
De productie van hernieuwbare energie wordt steeds goedkoper, maar de opslag ervan is nog steeds erg duur. Door reusachtige ’thermische batterijen’ te ontwikkelen kan energie worden opgeslagen als de prijzen laag zijn, bijvoorbeeld overdag als de zon schijnt of bij een stevige bries, en weer worden ingezet als het stadsverwarmingssysteem daarom vraagt. Voor de ontwikkeling van het concept werkte CRA samen met een internationale groep van advies- en productiebedrijven en deskundigen op het gebied van energie-optimalisering. Het hele systeem van zeewaterwarmtepompen, wind-, zonne- en andere vormen van energie wordt aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Op deze manier worden productie en verbruik van thermische energie gesynchroniseerd. Verwacht wordt dat het hele systeem tegen het einde van het decennium de volledige verwarmingsbehoefte van Helsinki, geschat op 6.000 GWh, zal dekken. CO2-uitstoot is daarmee van de baan terwijl de kostprijs van de energie naar schatting 10 procent lager ligt dan vandaag. Alhoewel Hot Heart pas in de kinderschoenen staat won het onlangs de Helsinki Energy Challenge-wedstrijd. CRA hoopt dat het tegen 2028 gerealiseerd zal zijn. Aan een vergelijkbaar idee wordt overigens ook al elders in Scandinavië gewerkt. Ook in Denemarken wordt gewerkt aan vergelijkbare alternatieven.