Brainlab neemt bedrijf achter modulaire chirurgierobot Cirq over

Leesduur: +/- 2 min.
Het Duitse medische technologiebedrijf Brainlab neemt het eveneens Duitse Medineering over. De chirurgierobot van Medineering wordt door Brainlab onder de naam Cirq op de markt gebracht. Met de overname wil Brainlab zijn portfolio op het gebied van hersenchirurgie uitbreiden en zijn positie op de markt voor wervelkolomchirurgie versterken.
De robotarm Cirq (bron foto: Brainlab)

De robotarm Cirq (bron foto: Brainlab)

De robot van Medineering is gericht op minimaal invasieve chirurgie. De robot ondersteunt chirurgen door tijdens operaties een endoscoop te bedienen, iets wat op dit moment nog vaak handmatig wordt gedaan. Door dit proces te automatiseren hebben chirurgen beide handen vrij voor overige taken, hebben trillingen van de hand geen impact meer op het beeld en worden chirurgen ontlast.

Positioning Arm en Endoscope Robot

De robot die Medineering hiervoor heeft ontwikkeld bestaat uit twee componenten: een zogeheten Positioning Arm en een endoscopische robot. De Positioning Arm vormt de basis van deze oplossing en is een robotarm met zeven gewrichten, wat het mogelijk maakt de arm zeer nauwkeurig te positioneren. Zodra de arm in de juiste positie is gebracht wordt deze gefixeerd, waarna chirurgen beide handen vrij hebben voor de rest van de operatie. 

Op de Positioning Arm wordt de 'Endoscope Robot' geplaatst. Dit is een compacte robot die specifiek is ontworpen voor het vasthouden van een endoscoop gedurende transnasale interventies, waarbij via het neusgat wordt geopereerd. De robot kan met alle rigide endoscopen worden gecombineerd en kan tijdens de operatie met behulp van een voetpedaal worden bediend. 

Binnen 60 seconden opgebouwd

De Positioning Arm wordt rechtstreeks op de operatietafel bevestigd, waarna deze wordt verbonden met een bedieningsunit, stroomvoorziening en de Endoscope Robot. Medineering meldt dat de robot binnen 60 seconden volledig kan worden opgebouwd en klaar is voor gebruik, waardoor deze eenvoudig in iedere operatiekamer kan worden ingezet. 

Het modulaire ontwerp van de robot biedt volgens Medineering een aantal belangrijke voordelen. Zo kan de Positioning Arm in de toekomst ook worden gecombineerd met andere componenten en is het mogelijk in de toekomst nieuwere endoscopen te combineren met de Endoscope Robot. De modulaire aanpak verlengt volgens de fabrikant dan ook de levensduur van Cirq. 

Al langer investeerder en partner

Brainlab is al langer bij Medineering betrokken. Het bedrijf is al zo'n drie jaar investeerder en distributiepartner voor Medineering. Nu neemt Brainlab Medineering over en voegt Cirq toe aan zijn bestaande portfolio met medische oplossingen. Dit portfolio bestaat uit diverse producten, variërend van oplossingen die chirurgen helpen hun weg te vinden door het menselijk lichaam tot beeldvormende technologie en Mixed Reality-oplossingen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Medineering
Bron: Brainlab

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond