"Brand meester!" met nieuwe brandweerrobot

Leesduur: +/- 2 min.
In Amerika heeft de marine er al een: een experimentele brandweerrobot. Italiaanse onderzoekers brengen nu ook een Europese variant; een nieuwe en verbeterde versie van de WALK-MAN. Deze mensachtige robot is speciaal ontworpen om de brandweer te ondersteunen.
De WALK-MAN is een humanoïde robot

De WALK-MAN is een op afstand bestuurde humanoïde robot voor hulpverlening (foto: IIT-Istituto Italiano di Tecnologia)

WALK-MAN is het resultaat van een EU-project waaraan verschillende technische instituten deelnemen. Het project begon in 2013 waarna in 2015 de eerste versie van de robot werd voltooid. De huidige WALK-MAN wordt op afstand bestuurd door een menselijke technicus. Deze draagt een pak dat met sensoren is uitgerust. De bedoeling is dat de WALK-MAN een gebouw binnen gaat, een brand vindt en het vervolgens met een brandblusser bestrijdt en dooft. Hiertoe bevat het hoofd van de robot een 3D-laserscanner en microfoons, die samen met videocamera's een livevideostream naar de technicus sturen.

In totaal werken 32 motoren en besturingen en kracht- en koppelsensoren aan de robothanden en -voeten samen om het lichaam van de WALK-MAN te besturen. Zijn evenwicht bewaren doet de WALK-MAN met twee versnellingsmeters. De nieuwe versie van de WALK-MAN  is 1,85 meter lang en is met 102 kg zo’n 31 kg lichter dan de originele versie. De gewichtsbesparingen zijn vooral te danken aan het compactere bovenlichaam van de robot. Dit bovendien gemaakt van magnesiumlegeringen en composietmaterialen.

Omdat de robot lichter is, kan het ook sneller bewegen en daarmee sneller reageren om bijvoorbeeld zijn evenwicht te behouden. Er is daarnaast meer balans op oneffen terrein waardoor de robot minder snel kan omvallen. Niet onbelangrijk: door de compactere uitvoering kan de robot nu ook makkelijker door een standaard deuropening en smalle gangen.

Een andere verbetering aan de robot zijn de handen. Deze zijn nu niet alleen lichter, maar hebben ook meer menselijke verhoudingen. Hierdoor kan het voorwerpen  die normaal gesproken door mensenhanden worden opgepakt nu ook beter vastpakken. Dankzij een nieuwe, lichtere versie van de arm-aandrijvingen, kan de robot nu bovendien 10 kg per arm optillen; 3 kg meer dan het vorige model.

In recente tests kon de robot met succes een deur openen om een kamer in te komen, een afsluiter lokaliseren en sluiten om een hypothetisch gaslek te stoppen, het puin dat zijn pad blokkeerde verwijderen om vervolgens een brand te lokaliseren en deze te blussen met de hulp van een brandblusser.

WALK-MAN aan het werk zien? Dat kan in onderstaande video
 

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond