Chocolatemakers bouwt duurzame fabriek

Leesduur: +/- 2 min.
Chocolatemakers, de chocoladeproducent van Nederland die zijn cacaobonen op windkracht naar Amsterdam laat komen en bekend is van de Tres Hombres en Gorilla bar, bouwt een nieuwe duurzame fabriek in Amsterdam. De fabriek die volgend voorjaar van start gaat, zal straks volledig de eigen energiebehoefte gaan verzorgen door middel van een transparant zonnedak.

Chocolatemakers ziet met het nieuwe pand voor duurzame chocoladeproductie een lang gekoesterde wens werkelijkheid worden. Het bedrijf laat al sinds de start - zeven jaar geleden - zien hoe chocolade gemaakt wordt. En dan niet het massaproduct uit grote fabrieken, maar chocolade uit het ambachtelijke proces dat vanaf de cacaoboon gaat om kwaliteit in plaats van efficiency. De cacaoboon, de herkomst en de smaken staan voorop bij de ‘bean to bar’ chocoladeproducent.

 

Het bedrijf van Rodney en Enver maakt chocolade waarbij ze van boon tot reep alles zelf doen. Het is het enige Nederlandse chocoladebedrijf dat

elke schakel in de keten zelf in de hand heeft. Ze kopen een hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de boeren in voor een goede en eerlijke prijs, branden zelf en nemen de tijd. De chocoladerepen worden verpakt in 100% recyclebaar materiaal en bedrukt met bio-inkt. Chocolatemakers werkt samen met boerencoöperaties in Peru, Dominicaanse Republiek en Congo.

 

Cacaoketen verder verduurzamen

 

De producent wil tonen dat de gehele cacaoketen, van boer tot consument, transparant, eerlijk en duurzaam kan zijn. Hierbij gaat het bedrijf verder dan fairtrade of bio alleen. Ook milieuvriendelijk vervoer en natuurbescherming horen daarbij. Chocolatemakers werd vier jaar geleden uitgeroepen tot meest

 

duurzame MKB-er van Amsterdam.

 

De bouw van een ‘off the grid’ fabriek die volledig in de eigen energiebehoefte kan voorzien betekent een volgende stap naar verder innoveren om de hele cacaoketen verder te verduurzamen. Zo bestaat het dak van de nieuwe locatie uit transparante zonnepanelen waarmee Chocolatemakers haar eigen elektriciteit kan verzorgen. Het nieuwe pand wordt opgebouwd met zoveel mogelijk circulair bouwmateriaal. In de toekomst wordt ook het proces van het branden van de cacaobonen duurzaam.

 

 

De fabriek komt aan de Radarweg in Amsterdam, de grootse cacaohaven van de wereld en de thuisbasis van Chocolatemakers. Hier kan ook de Tres Hombres direct aanleggen. Met dit zeilende vrachtschip vervoert Chocolatemakers de cacaobonen naar Amsterdam. Met een zeilschip en een eigen stroomvoorziening kan de chocoladefabrikant met de kracht van de natuur chocolade maken.

 

 

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond