Collaboratieve robots van ABB automatiseren zorgtaken

Leesduur: +/- 3 min.
ABB gaat collaboratieve robots op de markt brengen die specifiek zijn gericht op de zorg. Het gaat hierbij niet om operatierobots, maar om robots die ondersteunende werkzaamheden uitvoeren.
De nieuwe innovatiecampus van ABB (bron foto: ABB)

De nieuwe innovatiecampus van ABB (bron foto: ABB)

Dit maakt ABB bekend. ABB is een fabrikant van onder meer collaboratieve robots. In tegenstelling tot traditionele industriële robots kunnen collaboratieve robots veilig samenwerken met de mens, zonder dat hiervoor bijvoorbeeld een veiligheidskooi nodig is. In de meeste gevallen scannen collaboratieve robots continu hun omgeving en detecteren de aanwezigheid van mensen en andere objecten. Indien dit het geval is wordt de werking van de robot aangepast en wordt de robot indien nodig stilgezet. 

Niet-chirurgische medische robotsystemen

De robotfabrikant kondigde afgelopen week aan een nieuwe innovatiecampus te openen op het Texas Medical Center in de Amerikaanse staat Texas. Deze campus is volledig gericht op niet-chirurgische medische robotsystemen. Denk hierbij aan robots die logistieke taken uitvoeren zoals het vervoeren van medische producten, maar ook aan het automatiseren van handelingen in laboratoria. 

"De next-generation laboratoriumprocessen die in Houston worden ontwikkeld versnellen handmatige medische laboratiumprocessen, reduceren en elimineren bottlenecks in laboratoriumwerk en verbeteren de veiligheid en consistentie. Dit is zeer toepasbaar op nieuwe high-tech behandelingen, zoals kankertherapieën waaraan het Texas Medical Center werkt. Deze vereisen handmatige en tijdrovende testprocessen", licht Sami Atiya, president van ABB's Robotics and Discrete Automation afdeling, uit. 

Veel tijd kwijt aan repetitief werk

Het aantal patiënten dat momenteel kan worden behandeld is onder meer afhankelijk van het aantal beschikbare gespecialiseerde medische experts. Deze experts zijn schaars, maar zijn desondanks een groot deel van hun dag kwijt aan repetitieve taken die weinig toegevoegde waarde bieden, zoals het voorbereiden van objectglazen en het vullen van centrifuges. Door robots in te zetten om deze taken te automatiseren kunnen medische professionals zich richten op hoger opgeleid en productiever werk, terwijl zij door het testproces drastisch te versnellen meer patiënten kunnen behandelen. 

ABB heeft een brede reeks processen die momenteel in medische laboratoria handmatig worden uitgevoerd geanalyseerd. Op basis van deze analyse schat het bedrijf dat met behulp van robots op jaarbasis 50% meer testen kunnen worden uitgevoerd. Ook verwacht ABB dat het aantal RSI-klachten kan worden teruggedrongen onder medische professionals, aangezien zij minder tijd kwijt zijn aan het uitvoeren van repetitieve taken.

Markt groeit snel

De robotfabrikant voorziet een flinke vraag naar niet-chirurgische medische robots. Op basis van eigen onderzoek voorspelt het bedrijf dat in 2025 bijna 60.000 van dergelijke robots in gebruik zullen zijn genomen. Dit is bijna een verviervoudiging ten opzichte van 2018.

ABB levert al langer de IRB 14000 YuMi, een collaboratieve robot met twee armen die specifiek is ontwikkeld om handelingen te automatiseren. Deze robot werd in 2015 gelanceerd en is ontwikkeld om nauw samen te werken met de mens. Het is ook mogelijk meerdere YuMi's te combineren om complexere taken te automatiseren.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond