'Comfortrobot' KLM komt naar Schiphol

Leesduur: +/- 2 min.
KLM heeft onlangs met veel trots een nieuw snufje gepresenteerd: de vliegveldrobot Care-E. De behulpzame robot wordt deze zomer getest op Amerikaanse luchthavens en komt daarna naar Schiphol. Zij het in kleine aantallen.

De robot is ontwikkeld om het reizigers nog comfortaber te maken gedurende hun tijd op Schiphol. De Care-E draagt tassen, brengt passagiers naar de gate, zorgt dat ze er op tijd zijn en geeft ook eventuele gate- of tijdwijzigingen door. De vliegveldrobot wordt deze zomer getest op San Francisco International Airport en op John F. Kennedy International Airport in New York. Het is de bedoeling dat de robot daarna ook op Schiphol zijn kunsten zal vertonen, maar wanneer dat gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Dat heeft vooral te maken met het feit dat er op dit moment nog maar een exemplaar van de robot is. "Het is nog maar een concept'', benadrukt de woordvoerder van de nationale luchtvaartmaatschappij tegenover AD.nl. De Care-E ziet er uit als een kleine blauwe trolley met een liggend gedeelte en de voorkant die wat rechterop staat en het interface bevat dat communiceert met passagiers.

Innovaties

Met de vliegveldrobot hoopt KLM aan te tonen dat het hard werkt aan innovaties die met name specifiek bedoeld zijn om het reiscomfort van reizigers te vergroten. Het is dan ook niet de eerste robot waar KLM mee op de proppen komt. De eerste robot heette Spencer. Deze werd in 2016 getest en was mede ontwikkeld door de vakgroep Human Media Interaction van professor Vanessa Evers van de Universiteit Twente. Zij zegt tegen AD.nl: "Aan deze nieuwe robot hebben we allerlei nieuwe functionaliteiten toegevoegd, zo kan hij je koffer dragen en je ticket scannen.'' Een ander verschil is dat de robot dit keer niet in Nederland, maar in Amerika is ontwikkeld. En niet onbelangrijk, de nieuwste variant is veel kleiner en heeft bovendien een modernere look gekregen. 

Na de eerste tests in Amerika gaat Care-E op tournee langs verschillende luchthavens wereldwijd. "Hij komt dan zeker ook naar Schiphol'', laat de woordvoerder van KLM weten, om er meteen aan toe te voegen: ,"Verwacht niet meteen dat er dan duizend robots van rondrijden. We hebben er echt maar eentje van."

Het kan nog lange tijd duren voordat de Care-E in grote getalen op vliegvelden rondrijden. 
 

Door: Kelly Bakker

Bron + foto: AD.nl/KLM YouTube

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond