Duits bedrijf maakt eerste 3D-geprinte elektrische motor ter wereld

Leesduur: +/- 2 min.
Het Duitse BigRep heeft als eerste bedrijf ter wereld een 3D-geprinte elektrische motor gepresenteerd. Het voertuig heeft banden zonder lucht en weegt slechts 60 kilo.

De motor, Nera genaamd, is ontworpen door NOWlab, de innovatie-tak van het Duitse additive manufacturing bedrijf BigRep. Op het eerste oog heeft de motor overeenkomsten met de futuristische voertuigen uit films, zoals Batmolbile en voertuigen uit Blade Runner. 

Alle onderdelen van de motor, op de elektrische componenten na, zijn 3D-geprint. Het gaat dan onder andere om de banden, velgen, het chassis, voorvork en de zitting. De ontwerpers achter de elektrische motor is Marco Mattia Cristofori en Maximilian Sedlak. 

"Nera illustreert de grote voordelen van 3D-printen voor de productie van onderdelen voor eindgebruik, met name voor batchproductie van lot size one (kleine hoeveelheden in een enkele productieronde) en kleine series", zegt NOWlab-oprichter Daniel Büning tegen De Zeen. "Dat komt omdat de kosten en de doorlooptijden lager zijn, waardoor supply chains geoptimaliseerd worden en er minder afhankelijkheid is van leveranciersnetwerken. 

Thermoplastic filament

De motor is 3D-geprint door middel van het zogenoemde fused filament fabrication (FFF), waarbij een continu filament van thermoplastic materiaal wordt gevoed via een bewegende, verwarmde printerkop. De volledig elektrische motor is ingebed in de achterrand en de batterij is gemonteerd in de hoekige behuizing. Naast luchtloze banden bevat de Nera sensortechnologie en flexibele bumpers in plaats van suspensie.

 

Het voertuig beschikt ook over vorkloze besturing met acht draaipunten, een lichtgewicht romboïde velg, ingebouwde led-verlichting met 3D-geprinte reflectoren en sterke zeshoekige structuren voor dragende elementen zoals de wielen. "Bij de bouw van Nera pasten de ingenieurs niet de bestaande motorontwerpen aan, in plaats daarvan zagen ze een tweewieler voor zich voor grootformaat FFF-technologie. "Dit vormt een maatstaf vormt voor echt creatief ontwerp en overschrijdt de grenzen van de traditionele machinebouw", zegt NOWlab.

BigRep is wereldwijd succesvol met zijn grootschalige 3D-printers. Onlangs nog kondigde Etihad Airways Engineering aan de printers van BigRep te gaan gebruiken: de Bigrep ONE voor het printen van onderdelen en tools, gevolgd door de Bigrep EDGE industrial 3D printer om materialen voor vliegtuigonderdelen te ontwikkelen, testen en certificeren. to develop. 

 

Bron: BigRep/De Zeen.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond