Duitse wetenschappers ontwikkelen koplampen die zich aan omgeving aanpassen

Leesduur: +/- 3 min.
Het is een horrorscenario voor elke automobilist: plotseling komt een voorheen onzichtbare voetganger uit het donker tevoorschijn tussen twee straatlantaarns of de schaduw van twee geparkeerde auto's. Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) werken aan een methode om koplampen van auto's optimaal af te stemmen op de lokale omstandigheden met behulp van externe sensoren die zich langs de weg of in andere voertuigen bevinden.

Omgeving

Lichtomstandigheden die het contrast tussen een voorwerp en zijn omgeving vervagen, noemen deskundigen het 'camouflage-effect'. Het menselijk oog kan het object onder deze omstandigheden niet waarnemen. Hetzelfde geldt voor cameraogen van autonome voertuigen.

De koplamp "Propix" ​​(afkorting van projectorpixel) die enkele jaren geleden bij het Light Technology Institute (LTI) van KIT werd ontwikkeld, was het vertrekpunt van de wetenschappers voor de nieuwe koplampen. Propix kan zijn lichtverdeling aanpassen aan de omgeving, d.w.z. bepaalde delen volledig onderdrukken, terwijl andere helder worden verlicht. Nu werken de onderzoekers aan het verbinden van Propix met andere ultrasone, radar of lidar (met behulp van laserstraling in plaats van radiogolven) sensoren van de auto. Als de sensoren een obstakel in een dode hoek van het oog of de camera detecteren, moet de koplamp autonoom reageren en de spot verlichten of het licht dimmen. "Door het combineren van stationaire straatverlichting met variabele koplampen, wordt een optimale zichtbaarheid bereikt", zegt professor Cornelius Neumann, hoofd van LTI.

Interactie

En het doel is nog veel ambitieuzer: Propix-besturing moet niet alleen worden geleverd met informatie van sensoren van het eigen voertuig, maar ook van sensoren aan boord van andere voertuigen of langs de weg. "De uitdaging bestaat uit de interactie tussen de verschillende sensoren en de koplampen", zegt Neumann. Met het menselijk lichaam als inspiratie, willen de wetenschappers de auto voorzien van extra sensorische organen. "Ongeacht of we een persoon op onze weg zien of we alleen de stappen van deze persoon horen, de informatie is hetzelfde: iemand komt ons benaderen," legt Neumann uit. "Als we een auto hierop kunnen afstemmen, kunnen we het wegverkeer veiliger maken."

De onderzoekers zijn van plan om hun nieuwe technologie te testen op het Testgebied Baden-Württemberg voor Autonoom Rijden dat in mei van dit jaar in Karlsruhe werd geopend. Het project OpEr (Optimalisatie van de zichtbaarheid van voetgangers op basis van onderling verbonden infrastructuur) zal daarom een ​​van de eerste onderzoeksprojecten zijn die op dit gebied worden uitgevoerd. Hiervoor wordt financiering verleend door de deelstaatregering.

Korte video

Uitleg van de korte video: bij een camouflage-effect vervagen de lichtomstandigheden het contrast tussen een voorwerp en zijn omgeving. In het verkeer kan dit fatale gevolgen hebben. Onderzoekers van KIT willen de veiligheid vergroten door koplampen en straatverlichting met elkaar te verbinden. De voetganger links tussen de twee straatverlichting is nauwelijks zichtbaar. Evaluatie van de onderling verbonden sensorbeelden maakt het mogelijk dat de koplamp met hoge resolutie de lichtverdeling aanpast en de voetganger onderscheidt van de achtergrond als een negatieve projectie. Ter vergelijking: de vrouw rechtsvoor die niet wordt verlicht door de slimme koplamp, blijft nauwelijks zichtbaar.

 

Bron: KIT
Foto: Markus Breig

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond