Dyson opent fabriek voor elektrische auto's in Singapore

Leesduur: +/- 2 min.
Fabrikant van stofzuigers, ventilatoren en verwarmingsventilatoren Dyson gaat zich richten op de productie van elektrische voertuigen. Als onderdeel van deze ambitie opent het bedrijf een fabriek in Singapore die volledig is toegewijd aan de productie van elektrische voertuigen.
Een elektrische auto (bron foto: Pixabay / stux)

Dit meldt de Financial Times. James Dyson, CEO van Dyson, maakte in september 2017 in een interne e-mail gericht aan medewerkers bekend elektrische auto's te gaan produceren. In de e-mail spreekt de CEO zijn zorgen uit over vervuiling door uitlaatgassen. Door elektrische voertuigen te produceren wil Dyson helpen vervuiling door auto's tegen te gaan. Ook wijst James Dyson erop dat het bedrijf ruim twintig jaar geleden al een filter heeft ontwikkeld voor dieselvoertuigen. 

Profiteren van ervaring met andere producten

Dyson wil bij de ontwikkeling van elektrische auto's profiteren van de ervaring die het bedrijf heeft opgedaan bij de ontwikkeling van andere producten. Zo heeft Dyson ervaring met elektromotoren en energieopslagsystemen dankzij haar draadloze haardrogers en stofzuigers. Dankzij haar ventilatoren, verwarmingsventilatoren en luchtzuiveringssystemen heeft het bedrijf ervaring met vloeistofdynamica en airconditioning.

Solid-state accu's

Het bedrijf zet ook in op de ontwikkeling van solid-state accu's. Deze accu's maken in tegenstelling tot lithium-ion accu's geen gebruik van vloeibaar elektrolyt, maar van elektrolyt in vaste vorm. Deze accu's kunnen een grotere lading vasthouden en sneller worden opgeladen dan lithium-ion accu's. Dit is onder andere voor elektrische voertuigen zeer relevant, aangezien zij dankzij deze eigenschappen een groter bereik kunnen krijgen en minder lang met een laadpaal verbonden hoeven te zijn.

Dyson investeert al langer in de ontwikkeling van dergelijke accu's. Zo nam het bedrijf in 2015 Sakti3 over, een Amerikaans bedrijf dat solid-state accu's ontwikkelde. James Dyson kondigde in 2016 tegenover Forbes aan verspreid over een periode van vijf jaar een miljard dollar te willen investeren in een accufabriek en de doorontwikkeling van accu's. 

Ondanks deze inzet op solid-state accu's meldde de Financial Times in februari op basis van bronnen dat Dyson overweegt toch lithium-ion accu's in zijn eerste model elektrische auto te gebruiken. In de twee modellen die hierop volgen wordt volgens de bronnen wel gebruik gemaakt van solid-state accu's. 

Eerste model rolt in 2021 van de band

Over de voertuigen die Dyson uiteindelijk wil produceren is weinig bekend. Wel is duidelijk dat het bedrijf verschillende modellen wil gaan produceren, waarvan het eerste model in 2021 van de productielijn in Singapore moet rollen. Op welke doelgroep dit model is gericht en in welke prijsklasse deze zal vallen is niet bekend. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Financial Times
Bron: Forbes
Bron foto: Pixabay / stux

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond