maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 07 juli 2021

Bouw grootschalige zero-emissie waterstoffabriek in Canada

Waterstofproducent Air Products en haar dochteronderneming Air Products Canada hebben plannen gepresenteerd voor de bouw van een groot zero-emissie waterstofenergiecomplex. Met de bouw van het complex is een investering van bijna 1 miljard euro gemoeid.

Binnen Canada’s strategie voor schone energie is waterstof een belangrijke component. Doel is om in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Geheel in lijn met die visie begon Air Products in 2018 te werken aan het nieuwe waterstofenergiecomplex in Edmonton. De eerste stap is de bouw van een zero-emissie fabriek voor de productie en het vloeibaar maken van waterstof. Deze wordt naar verwachting in 2024 in gebruik genomen.

Strategie

Het project is goedgekeurd door de raad van bestuur van Air Products. Definitieve overeenkomsten en vergunningverleningen volgens de Memorandums of Understanding tussen Air Products en de Canadese autoriteiten volgen nog. Het project past in de groeistrategie van Air Products. Doel is om wereldwijd projecten uit te voeren die een transitie naar een schonere, duurzamere energietoekomst mogelijk maken.

Innovatieve dynamiek

Een innovatieve combinatie van gevestigde technologieën vormt de basis van het enorme project. Daarnaast heeft Canada veel goedkope natuurlijke hulpbronnen, een uitgebreide infrastructuur en veel hoogopgeleide arbeidskrachten. Canada kan daarmee model staan voor andere milieubewuste regio’s over de hele wereld.

Waterstof voor industrie en transport

“We zijn enorm dankbaar voor de steun van de Canadese regering en de regionale instanties. We zijn er trots op dat we onze activiteiten juist in deze dynamische regio kunnen uitbreiden en waar we onze visie op het gebied van decarbonisatie op zo’n manier kunnen realiseren”, aldus Seifi Ghasemi, CEO van Air Products. “Voor ons is duurzaamheid de weg naar groei. Deze overtuiging staat elke dag en overal ter wereld centraal in de activiteiten van Air Products. Doordat we een first mover zijn en investeren in dit baanbrekende project, kunnen we met de waterstof uit Edmonton voorzien in de industriële en transportbehoeften van heel West-Canada. Ons geïntegreerde project in Edmonton kan als blauwdruk dienen voor net-zero atmosferische gas-, waterstof- en energieproductie.”

Ondergrondse opslag van CO2

Air Products zal geavanceerde waterstoftechnologie en innovatieve engineering inzetten. De nieuwe faciliteit zal meer dan 95 procent van de koolstofdioxide (CO2) uit de grondstof aardgas opvangen. Het zal de CO2 daarna veilig ondergronds opslaan. Elektriciteit die is opgewekt uit waterstof zal de resterende vijf procent van de uitstoot compenseren.

Industrie en transportsector

Het schone energiecomplex zal raffinaderijen en petrochemische klanten die worden bediend door de Heartland Hydrogen Pipeline helpen om hun koolstofuitstoot te verminderen. Het complex markeert ook een primeur in het bredere gebruik van waterstof in Alberta. Het is mogelijk vloeibare waterstof als emissievrije brandstof in te zetten in de transportsector. De productie ervan kan schone elektriciteit opwekken. Dit zal naar verwachting een positief effect hebben op de verlaging van de CO2-uitstoot van Alberta.

Meer investeringen

Air Products overweegt ook verdere investeringen. Denk aan investeringen in zowel bestaande als nieuwe waterstoffaciliteiten in Alberta en Canada. Doel is daarbij om klanten te helpen hun duurzaamheid te verbeteren. En de waterstofeconomie en de energietransitie te versterken.

Uitbreiding van het energiecomplex in Edmonton is mogelijk. Ook is replicatie van net-zero waterstofproductiefaciliteiten eventueel mogelijk om aan de groeiende vraag te voldoen. Het bestaande Heartland Hydrogen Pipeline-netwerk van Air Products is eveneens voorbereid op verdere groei. Het kan de huidige volumes meer dan verdrievoudigen.

Beeld: Air Products

1.500 ton waterstof per dag


Air Products zal in Alberta naar verwachting meer dan 1.500 ton waterstof per dag produceren. En het zal per jaar meer dan drie miljoen ton CO2 kunnen afvangen. In eerste instantie zal het bedrijf een nieuw net-zero complex bouwen, beheren en exploiteren. Dit bestaat uit:

• Een auto-Thermal Reformer (ATR) waterstofproductiefaciliteit, met Haldor Topsoe-technologie, gebouwd op een groot projectterrein in Edmonton met ruimte voor uitbreiding.
• Afvang van koolstof. Hiermee is het afvangen van 95 procent van de CO2 uit het complex mogelijk. De CO2-opslag gebeurt via de Alberta Carbon Trunk Line. Deze is volledig eigendom van Wolf Carbon Solutions.
• Een elektriciteitsfaciliteit. Deze is aangedreven door waterstof en bevat NovaLT16-turbines. De turbines hebben het doel schone elektriciteit voor de hele faciliteit te produceren en te exporteren naar het elektriciteitsnet, ter compensatie van de vijf procent overgebleven CO2 om zo de waterstoffaciliteit naar net-zero te brengen.
• Een fabriek voor het vloeibaar maken van waterstof. Naar schatting met een capaciteit van 30 ton per dag.
• Een luchtscheidingsinstallatie om de ATR-operatie te ondersteunen en om schone vloeibare zuurstof en stikstof te produceren voor de commerciële industriële gasmarkt.
• Aansluiting op het bestaande Alberta Heartland Hydrogen Pipeline-netwerk voor verbeterde betrouwbaarheid en gefaseerde decarbonisatie van het gehele netwerk.

Vloeibaar maken van waterstof

De faciliteit voor het vloeibaar maken van waterstof zal een cruciale rol spelen in de groeiende waterstofeconomie in West-Canada. Waterstof zal helpen voorzien in de behoefte aan duurzaam transport. Met name bij zware voertuigen blinkt waterstof uit in vergelijking met andere technologieën. De gangbare mening is dat waterstofaangedreven voertuigen – in vergelijking met elektrische voertuigen met accu’s – substantiële technologische voordelen hebben; vooral in zware toepassingen en de extreme klimaatomstandigheden in Canada. Als transportbrandstof benadert waterstof de ervaring met consumententransportbrandstof het dichtst en Air Products is al tientallen jaren een pionier op dit gebied. De technologieën van het bedrijf worden jaarlijks ingezet bij meer dan 1,5 miljoen tankbeurten in 20 landen. Air Products was betrokken was bij meer dan 250 projecten.

Drie waterstofproductiefaciliteiten in Alberta

Air Products Canada exploiteert momenteel drie waterstofproductiefaciliteiten in Alberta en een 55 kilometer lange waterstofpijpleiding in het industriële hart van Alberta. Het bedrijf exploiteert ook een waterstofproductiefaciliteit, een 30 kilometer lang pijpleidingnetwerk en een liquefactiefaciliteit in Sarnia, Ontario. Dankzij het uitstekende veiligheidsbeleid exploiteert het bedrijf meer dan 1.100 kilometer aan waterstofpijpleidingen wereldwijd zonder incidenten.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ruim 5,2 miljoen euro financiering vanuit SolarNL voor circulaire zonnepanelen

(productnews)
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn...
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn circulaire zonnepanelen versnellen. Het Weertse Solarge richt zich op de productie van...
Energie / 07-01-2025
Lees meer

New Glenn-raket van Blue Origin met herbruikbare eerste trap deze week gelanceerd

(productnews)
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in...
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in ontwikkeling geweest en moet de concurrentie aangaan met Starship van...
Lucht & Ruimtevaart / 06-01-2025
Lees meer

Duurzame verpakking van moerasplanten

Duurzame verpakking van moerasplanten

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 06-01-2025
(productnews)
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere...
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere ligninegehalte zouden veenplanten echter ook een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor hout als grondstof...
Algemeen / 06-01-2025
Lees meer

NLR werkt samen met zepp.solutions aan brandstofcel voor waterstofvliegtuig

NLR werkt samen met zepp.solutions aan brandstofcel voor waterstofvliegtuig

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-12-2024
(productnews)
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat een samenwerking aan met zepp.solutions voor de ontwikkeling van een...
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat een samenwerking aan met zepp.solutions voor de ontwikkeling van een brandstofcelsysteem. De samenwerking is onderdeel van een breder project, met als doel in...
Lucht & Ruimtevaart / 31-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven