Nederland, Denemarken, Duitsland en België vertienvoudigen de capaciteit van windmolens. De capaciteit moet in 2030 65 gigawatt bedragen en in 2050 150 gigawatt. Dit is naar verwachting voldoende om zo’n 200 miljoen Europese huishoudens van groene stroom te voorzien.
De Duitse Bondskanselier Scholz, Belgische premier De Croo, Deense premier Mette Frederiksen en Nederlandse premier Rutte ondertekenden hiervoor onlangs een verklaring in de Deense stad Esbjerg. Ook Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen evenals de klimaatministers uit de betrokken landen waren hierbij aanwezig, waaronder minister Jetten voor Klimaat en Energie.
De landen willen een gemeenschappelijk energienet op de Noordzee realiseren. Hierbij worden zogeheten ‘energie-eilanden’ ingezet, waarmee stroom via kabels die over de zeebodem lopen naar het vaste land worden gebracht. De combinatie van veel windkracht en een ondiepe zeebodem maken de Noordzee een aantrekkelijke locatie voor windmolenparken.
De energie is enerzijds bedoeld om woningen van energie te voorzien. Naar schatting kan de verhoogde productiecapaciteit uiteindelijk zo’n 200 miljoen Europese huishoudens van groene energie voorzien. Een deel van de groene stroom willen de landen inzetten voor de productie van waterstof. Deze waterstof moet fossiele brandstoffen gaan vervangen in met name de industrie.
Het besluit sluit aan bij een pleidooi dat Manon van Beek, CEO van netbeheerder TenneT, gaf op de North Sea Wind Summit in Esbjerg. Op dit event is ook het Europese plan aangekondigd. “Om de nieuwe, zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen, hebben we nog meer samenwerking op de Europese energiemarkten nodig. We moeten deze gelegenheid vandaag aangrijpen om onze samenwerking, als een groep gelijkgestemde partners, te intensiveren. Samen kunnen we van de Noordzee de drijvende kracht maken achter de toekomst van Europa op het gebied van betaalbare, veilige en groene energie. Om te slagen moeten we de energietransitie volledig internationaal aanpakken en samenwerken met alle Noordzeelanden”, aldus Manon van Beek, CEO van TenneT.
Van Beek wijst op drie dingen die geregeld moeten worden om de leidende positie van Europa in offshore-technologie te behouden:
Nederland zet al langer in op het vergroten van de productiecapaciteit van windmolens op zee. Vorige maand maakte de regering bekend dat de capaciteit in 2030 moet zijn verdubbeld van ruim 10 gigawatt nu naar 21 gigawatt. Het kabinet meldde hierbij dat deze doelstelling het maximaal haalbare is voor de komende jaren. Het is onduidelijk hoe de plannen voor extra productiecapaciteit op de Noordzee zich hiermee verhouden.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Steppinstars via Pixabay