Een plan voor een energiehub in de Noordzee is goedgekeurd door de Deense overheid. Het plan moet leiden tot een kunstmatig eiland in de Noordzee waarop windparken worden aangesloten. De energie die met behulp van deze windparken wordt opgewekt kan vervolgens via dezelfde kabel naar het vasteland worden getransporteerd.
Energiehubs kunnen belangrijke voordelen bieden bij het gebruik van windenergie. Zo is de energie die windmolens opwekken onder meer afhankelijk van de windkracht, die niet altijd gelijk is en daarnaast op verschillende locaties kan variëren. Ook de vraag varieert. In sommige gevallen is de productie hierdoor groter dan de vraag, terwijl die in andere gevallen omgedraaid is. Energiehubs helpen deze variaties op te vangen. Zo kan Nederland bijvoorbeeld Deense windenergie gebruiken op het moment dat het in Denemarken hard waait, of juist omgedraaid.
Het Deense Energie Agentschap meldt in een persbericht dat het eiland naar verwachting minimaal 120.000 vierkante meter groot worst. In de eerste fase moet de energiehub zo’n 3 miljoen Europese huishoudens van duurzame energie kunnen voorzien. Op termijn moet dit worden opgevoerd tot 10 miljoen.
Het eiland verschijnt op 80 kilometer afstand van het schiereiland Jutland. Onder eigenaarschap van een publiek-private partnership , waarbij de Deense staat over een meerderheidsbelang beschikt. Met de energiehub wil de Deense overheid bijdragen aan de integratie van Europese energienetwerken.
Plannen voor dergelijke energiehubs zijn niet nieuw. Zo onderzocht het North Sea Wind Power Hub-consortium mogelijkheden voor energiehubs in de Noordzee. Het gaat hierbij om het zogeheten Hub-and-Spoke-concept, waarbij windparken worden aangesloten op centraal gelegen hubs op zee. Het consortium bestaat uit TenneT Nederland, TenneT Duitsland, de Deense netbeheerder Energinet, Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam.
Medio 2019 presenteerde het consortium de resultaten van zijn onderzoek: het Hub-and-Spoke-concept is technisch en economisch uitvoerbaar. Een windenergie hub van 10 tot 15 gigawatt zou de eerste stap kunnen vormen in de ontwikkeling van één of meerdere hubs. Deze hubs worden onderling en met omringende landen verbonden. Het consortium vroeg zowel Nederlandse, Deense en Duitse overheden als de Europese Commissie om deze ontwikkeling samen met andere stakeholders vorm te geven.
Denemarken en Nederland gingen in juni een samenwerkingsovereenkomst aan ter versterking van hun samenwerking op het gebied van klimaat en energie. Onderdeel hiervan waren ook energiehubs op zee. Een woordvoerder van TenneT meldt aan persbureau ANP dat de energiehub die de Deense overheid nu aankondigt geen voortvloeisel is uit het onderzoek dat het uitvoert in samenwerking met andere partijen. De woordvoerder noemt het goed dat de Denen beginnen met de bouw van een energiehub, aangezien op termijn veel energiehubs moeten worden gerealiseerd die onderling met elkaar zijn verbonden.
Auteur: Wouter Hoeffnagel