maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 29 augustus 2022

Drie projecten genomineerd voor European Sustainability Energy award

Drie projecten zijn genomineerd voor de European Sustainable Energy award van de Europese Commissie. De drie genomineerde projecten zijn het Italiaanse/Belgische project MUSE GRIDS, het Zweedse BECCS Stockholm en Oostenrijkse, Italiaanse en Nederlandse ENVISION-project.

MUSE GRIDS

MUSE GRIDS is een project gericht op het decarboniseren van lokale energiesystemen met een positieve impact op gecentraliseerde energie-infrastructuur, lokale economie, lokale sociale aspecten en luchtkwaliteit.

Binnen MUSE GRIDS zijn twee pilotprojecten opgezet in het Italiaanse dorp Osimo en Belgische Oud-Herverlee. De twee dorpen voldoen aan 90% van hun energiebehoefte met lokale duurzame energieproductie en geoptimaliseerd gebruik en distributie van energie.

MUSE GRIDS integreert hierbij energie-intensieve nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit, gas en verwarmings- en koelsystemen in een smart energiesysteem. Dit systeem maakt nauwkeuriger beheer, energiebesparingen en betaalbare lokale energieproductie mogelijk.

MUSE GRIDS is een project dat EU-financiering ontvangt. Bij het project is een breed scala aan partners beschikbaar, waaronder de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Siemens Gamesa, Engie, Astea en ABB. Meer informatie is hier beschikbaar.

Beccs Stockholm

Het consortium Beccs Stockholm werkt aan de eerste bio-energie koolstofopvang- en opslagfaciliteit ter wereld. Beccs staat voor ‘bioenergy carbon capture and storage’. De faciliteit moet in tien jaar tijd 8Mt aan CO2-emissies afvangen. Dit staat gelijk aan de volledige uitstoot van broeikasgassen van de elektriciteits- en warmteproductie door de Zweedse publieke sector.

Naar verwachting kan Beccs-technologie in Zweden op jaarbasis 30 miljoen ton aan negatieve CO2-emissies per jaar genereren. Op termijn wil initiatiefnemer en energiemaatschappij Stockholm Exergi het concept ook naar andere delen van de wereld brengen.

Ook voorzien de partijen allerlei toepassingen voor de technologie. Zo kan Beccs ook de pulp- en papiersector, afvalverbrandingssector en warmteproductie helpen bij het terugdringen van hun CO2-emissies. In combinatie met stadsverwarming kan Beccs technologie voor een energie-efficiënt proces zorgen dat CO2 afvangt en permanent opslaat. Zo kan CO2 worden verwijderd uit de atmosfeer, wat ook wel negatieve emissies worden genoemd.

Meer informatie over Beccs Stockholm is hier beschikbaar.

ENVISION

ENVISION is een project dat verschillende oplossingen ontwikkelt om zonne-energie en -warmte te winnen van het oppervlak van gebouwen. Het gaat hierbij niet alleen om de daken van gebouwen, maar ook om muren en ramen. Met de oplossingen willen de betrokken partijen ‘energiepositieve gebouwen’ mogelijk maken. Dit zijn gebouwen die meer energie en/of warmte opleveren dan zij verbruiken.

Het project kan hiermee een de opwekking van duurzame energie een flinke boost geven. Zo staat er 60 miljard m2 aan onbenutte geveloppervlakken in de Europese Unie, meldt TNO. Een vergelijkbare hoeveelheid dakoppervlak is beschikbaar.

De focus binnen het project ligt op een ‘full renovation concept’. Hierbij werken de partijen aan innovatieve oplossingen voor het winnen van warmte en elektriciteit uit zonnestraling. Het doel is de opbrengst te maximaliseren, terwijl tegelijker de esthetiek en functie van de gevel behouden blijft.

Bij ENVISION zijn 13 partners uit 6 EU-lidstaten betrokken. TNO coördineert het project. Ook AkzoNodel, de Franse energiemaatschappij EDF, Pilkington, RINA Consulting, BERGAMO TECHNOLOGIE, de Universiteit van Genua, Emergo Hout & Bouw en NBArchitecten zijn betrokken. Meer informatie is hier beschikbaar.

Stemmen

Het publiek kan stemmen op de projecten en bepaalt zo de winnaar van de European Sustainable Energy award. De winnaar wordt op 26 september 2022 bekend gemaakt in Brussel.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Ulrike Leone via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ruim 5,2 miljoen euro financiering vanuit SolarNL voor circulaire zonnepanelen

(productnews)
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn...
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn circulaire zonnepanelen versnellen. Het Weertse Solarge richt zich op de productie van...
Energie / 07-01-2025
Lees meer

New Glenn-raket van Blue Origin met herbruikbare eerste trap deze week gelanceerd

(productnews)
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in...
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in ontwikkeling geweest en moet de concurrentie aangaan met Starship van...
Lucht & Ruimtevaart / 06-01-2025
Lees meer

Duurzame verpakking van moerasplanten

Duurzame verpakking van moerasplanten

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 06-01-2025
(productnews)
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere...
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere ligninegehalte zouden veenplanten echter ook een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor hout als grondstof...
Algemeen / 06-01-2025
Lees meer

NLR werkt samen met zepp.solutions aan brandstofcel voor waterstofvliegtuig

NLR werkt samen met zepp.solutions aan brandstofcel voor waterstofvliegtuig

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-12-2024
(productnews)
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat een samenwerking aan met zepp.solutions voor de ontwikkeling van een...
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat een samenwerking aan met zepp.solutions voor de ontwikkeling van een brandstofcelsysteem. De samenwerking is onderdeel van een breder project, met als doel in...
Lucht & Ruimtevaart / 31-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven