Het voorzien in de steeds groeiende energiebehoefte van de wereld heeft geleid tot ernstige gevolgen voor het klimaat, de biodiversiteit en de ecologie. Het is duidelijk geworden dat een overgang naar een hernieuwbare en koolstofneutrale energie-economie dringend noodzakelijk is. Een versnelling van waterstoftechnologieën is noodzakelijk.
Waterstof zal een belangrijke rol spelen in het toekomstige energielandschap voor de opslag van hernieuwbare energie. De snelle implementatie van een waterstofinfrastructuur wordt echter geconfronteerd met technologische uitdagingen. Denk aan uitdagingen op het gebied van productie, opslag, energiegebruik en methoden om de verschillende hernieuwbare energiebronnen, energiesectoren en geografische regio’s te integreren. Dit is waar de Duits-Japanse internationale onderzoeksgroep “Hy-Potential om de hoek komt kijken. Hy-Potention staat voor: Hydrogen – Fundamentals for Production, Storage and Transportation, Applications and Economy”. De Duitse onderzoeksstichting (DFG) richtte de onderzoeksgroep op en zorgt voor de financiering.
In deze groep doen tien professoren van RWTH en elf van Tokyo Tech gezamenlijk onderzoek. Ze richten zich op de belangrijke aspecten van de levenscyclus van waterstof. Denk aan de productie, opslag en transport, elektrochemische omzetting in brandstofcellen, gebruik in verbrandingsprocessen, levenscyclusanalyses en analyses van energiesystemen.
Woordvoerder van de groep is professor Heinz Pitsch, hoofd van het Instituut voor Verbrandingstechnologie. “De onderzoeksgroep verwacht van de deelnemende promovendi en postdocs dat ze buiten de gebaande paden denken,” zegt Pitsch. “Naast onderzoek is de holistische training van beginnende onderzoekers een belangrijk doel van de Research Training Group. Dit is de enige manier waarop ze het waterstofsysteem van de toekomst kunnen helpen vormgeven, rekening houdend met alle relevante aspecten.”
De groep uit Aken is een van de drie internationale onderzoekstrainingsgroepen (IRTG’s) die onlangs door de DFG zijn opgericht. De andere twee groepen hebben samengewerkt met partnerinstellingen uit India en Zwitserland. De DFG richt in totaal 17 nieuwe Research Training Groups (RTG’s) op om de carrières van beginnende wetenschappers te bevorderen. Dit is besloten door de verantwoordelijke DFG-commissie in Bonn. De nieuwe IRTG’s zullen in eerste instantie voor vijf jaar worden gefinancierd. Dit met een totaalbedrag van ongeveer 123 miljoen euro, te beginnen in het najaar van 2024. Het gefinancierde onderzoek omvat verklaarbare AI in de geneeskunde, waterstof als energiebron en mens-omgevingssystemen.
Bron: RWTH Aachen University
Lees ook: Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s