Een consortium bestaande uit LM Wind Power, GE Renewable Energy en TNO werken samen aan verbeteren van de efficiëntie van windmolens. Binnen het project TIADE (Turbine Improvements for Additional Energy) werken zij aan de ontwikkeling van toevoegingen aan wieken die de efficiëntie verhogen. De deelnemende partijen gaven vorige week een update van de voortgang van het project. Hieruit blijkt onder meer dat een nieuwe mijlpaal is behaald. Hun windturbine met geoptimaliseerd ontwerp was voor het eerst volledig operationeel.
Het consortium is in 2020 opgezet. Vanuit het consortium is het project TIADE opgezet, dat een looptijd van drie jaar en tien maanden kent. Het project ontvangt subsidie via een Topsector Energie-subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De partijen testen de innovaties die zij binnen het project ontwikkelen op een 130 meter hoge windmolen in Wieringermeer. Deze is onlangs geplaatst en biedt een capaciteit van 3,8MW. Tweedelige wieken drijven de turbine aan. De buitenste twaalf meter van de wieken kan worden vervangen door verschillende innovatieve tips.
De onderzoekers testen en valideren binnen het TIADE project allerlei toevoegingen aan wieken. Deze verhogen de efficiëntie van de wieken. Denk hierbij aan spoilers, zaagtanden, vortexgeneratoren en zogeheten ’turbulators’. Dit moet leiden tot een hogere jaarlijkse productie van windenergie en lagere kosten van offshore windenergie.
Deze oplossingen moeten toepasbaar zijn op nieuwe windmolens. En voor een deel ook op bestaande windmolens. De betrokken partijen verwachten dat de oplossingen vanaf 2023 in windmolens geïnstalleerd kunnen worden.
“Ons revolutionaire tweedelige bladontwerp heeft ons geholpen de energiekosten te verlagen. In dit project passen we nieuwe technologie toe om de snelheid van het testen en valideren aanzienlijk te verhogen en de kosten te verlagen”, legt Ben Hendriks, Chief Engineer Turbine System Integration bij LM Wind Power, toe.
“Innovaties in windturbinebladen zijn essentieel om windenergie nog betaalbaarder te maken. We zijn er trots op dat we bladinnovaties en aerodynamische simulatietools in het veld gaan valideren, samen met GE Renewable Energy en LM Wind Power. Daarvoor gebruiken we geavanceerde meettechnieken in een unieke opstelling die gedetailleerde windmetingen rondom het blad en rondom de turbine combineren”, aldus Peter Eecen, R&D-manager bij TNO Wind Energy.
Auteur: Wouter Hoeffnagel