Negen projecten zijn door de European Industrial Alliance on SMRs, dat zich richt op kleine modulaire reactors (SMR), geselecteerd voor zijn Projects Working Groups (PWG’s). Een van de geselecteerde projecten is het Thorizon One-project van het Nederlandse Thorizon, dat is gericht op de ontwikkeling zogeheten gesmolten-zout-reactoren.
De European Industrial Alliance on SMRs richt zich op het faciliteren en versnellen van de ontwikkeling van SMR’s op Europese bodem, met als doel deze in het begin van de jaren ’30 te kunnen uitrollen. SMR’s moeten het onder meer mogelijk maken nucleaire technologie te integreren met nieuwe industriële toepassingen.
De Europese Unie (EU) voorziet een belangrijke rol van SMR’s in geïntegreerde energiesystemen, waarbij de reactoren schone elektriciteit en warmte kunnen opleveren met een relatief kleine voetafdruk. SMR’s kunnen onder meer helpen met het schoner maken van energiesectoren die moeilijk hun emissies kunnen terugdringen, zoals de transport-, chemie- en staalindustrie.
European Industrial Alliance on SMRs werkt met specifieke werkgroepen, gericht op het verbeteren van de omstandigheden voor het ontwikkelen, demonstreren en uitrollen van SMR’s, evenals het ondersteunen van de Europese supply chain op dit gebied. Denk daarbij aan brandstof en grondstoffen voor SMR’s.
Thorizon is een spin-off van het Nederlandse nucleaire instituut NRG. Het richt zich op de ontwikkeling van gesmolten-zout-reactors en een Europese supplychain rondom deze reactors. Een gesmolten-zout-reactor is een type kernreactor waarin de brandstof is opgelost in een vloeibaar zout in plaats van in vaste vorm, zoals bij traditionele kernreactoren. Het vloeibare zout fungeert zowel als brandstofmedium als koelmiddel. De technologie biedt verschillende voordelen ten opzichte van conventionele kernreactoren, zoals verbeterde veiligheid, hogere efficiëntie en de mogelijkheid om verschillende soorten nucleaire brandstoffen te gebruiken.
Een gesmolten-zout-reactor is geen nieuw concept; het concept werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw al gedemonstreerd in de Verenigde Staten (VS). Het commercialiseren van de reactors is tot nu toe echter niet gelukt. Thorizon wil hierin verandering in brengen met een modulaire reactorkern met uitwisselbare cartridges met gesmolten-zout-brandstof. Zo wil het traditionele uitdagingen als corrosie en transport overwinnen.
Thorizon One is een gesmolten-zout-reactor die Thorizon ontwikkelt. De reactor moet 250 MW aan industriële warmte kunnen produceren met een temperatuur van 550 °C. Deze warmte is direct inzetbaar voor industriële processen in onder meer de chemie of voor de productie van waterstof. Ook is het mogelijk de warmte om te zetten in grofweg 100 MW aan elektriciteit, wat voldoende is om 250.000 woningen van stroom te voorzien.
De gesmolten-zout-reactor is ook als energieopslag inzetbaar. Dit maakt het mogelijk op momenten met een lage energievraag 50 tot 300 MW aan energie op te slaan, die vervolgens bij piekvraag inzetbaar is.
Meer informatie over het project is hier beschikbaar.