maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 12 maart 2024

LeydenJar bouwt eerste accufabriek in Eindhoven

Het Nederlandse LeydenJar Technologies gaat zijn eerste accufabriek bouwen. De fabriek komt te staan op het Eindhovense bedrijvenpark Strijp-T. De eerste accu’s moeten in 2026 van de productieband rollen.

LeydenJar is een Nederland bedrijf dat accu’s ontwikkelt die aanzienlijk meer energie kunnen bevatten dan accu’s die op dit moment beschikbaar zijn. Het bedrijf is in 2016 opgericht en werkt sindsdien aan een anode op basis van silicium, een belangrijk component van een accu. Silicium kan aanzienlijk meer energie opslaan dan grafiet, dat tot nu toe veel in accu’s wordt gebruikt.

Opzwellen van silicium tegengaan

Een belangrijke uitdaging bij het gebruik van siliciumanodes is het feit dat silicium opzwelt tijdens de lithiëring. Dit betekent in de praktijk dat slechts een klein deel van moderne anodes uit silicium bestaat. Ook de positieve impact op de energiedichtheid is hierdoor beperkt.

LeydenJar pakt deze uitdaging aan door het gebruik van een poreuze en flexibele siliciumanode. Deze gedraagt zich als een soort spons, en mitigeert hiermee de zwelling die optreedt tijdens de lithiëring. Dit maakt het mogelijk meer silicium te gebruiken, en zo de energiedichtheid meer te vergroten.

50 tot 70% meer energie

De accu’s waar LeydenJar aan werkt kunnen hierdoor 50 tot 70% meer energie opslaan dan conventionele lithium-ion accu’s. Dit kan in diverse toepassingen winst opleveren. Zo is het enerzijds mogelijk de accuduur van toepassingen te vergroten. Anderzijds is het mogelijk accu’s te ontwikkelen met een lager gewicht zonder in te leveren op accuduur.

Initieel richt LeydenJar zich met zijn accu’s op toepassingen in consumentenelektronica. Denk daarbij aan laptops, smartphones, wearables en drones. Op termijn wil het bedrijf ook accu’s voor elektrische voertuigen produceren.

Minder impact op het milieu

LeydenJar wijst onder meer op de milieu-impact van accuproductie. Het gebruik van silicium vermindert deze impact tot 85% in verhouding met conventionele anodes op basis van grafiet.

Het Eindhovense bedrijf vestigt zich in het 270 meter hoge TX-gebouw op Strijp-T. Het gaat om een voormalige productielocatie van Philips. GEVA Vastgoed renoveert het pand momenteel.

PlantOne

De fabriek gaat PlantOne heten en moet in 2026 zijn deuren openen. Het krijgt een jaarlijkse productiecapaciteit van 70 MWu aan silicium anodefolie. Dit is volgens het bedrijf voldoende voor de productie van vier miljoen accu’s voor smartphones. In de fabriek maakt LeydenJar gebruik van zelfontwikkelde productietools.

De bouw van de fabriek komt niet onverwacht. Het bedrijf haalde in december 2022 al 30 miljoen euro aan financiering op bij de European Investment Bank (EIB) voor het project.

Synergie

“De dynamische omgeving van Eindhoven bevordert de synergie tussen universiteiten, onderzoeksinstituten en industriële bedrijven, waarvan wij in onze huidige groeifase kunnen profiteren”, licht CEO Christian Rood van LeydenJar toe.

Paul van Nunen, directeur van Brainport Eindhoven: “Dit is een belangrijke stap voor de ambities van het Nederlandse batterij-ecosysteem. Bedrijven en organisaties op landelijke schaal profiteren van unieke competenties die in Brainport zijn geclusterd en die ons land in staat stellen tot het ontwikkelen van de volgende generatie batterijen en de productieprocessen die daarvoor nodig zijn.”

Rood voegt toe: “Toen ik dit bedrijf oprichtte, was het mijn droom om siliciumanodes in alle batterijtoepassingen te hebben voor het versnellen van de transitie naar groene energie. PlantOne is een belangrijke stap in de richting van het gebruik van onze siliciumanodes in consumentenelektronica en we voorzien groei in de markt voor elektrische voertuigen in de toekomst.”

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Dean Simone via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ruim 5,2 miljoen euro financiering vanuit SolarNL voor circulaire zonnepanelen

(productnews)
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn...
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn circulaire zonnepanelen versnellen. Het Weertse Solarge richt zich op de productie van...
Energie / 07-01-2025
Lees meer

New Glenn-raket van Blue Origin met herbruikbare eerste trap deze week gelanceerd

(productnews)
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in...
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in ontwikkeling geweest en moet de concurrentie aangaan met Starship van...
Lucht & Ruimtevaart / 06-01-2025
Lees meer

Duurzame verpakking van moerasplanten

Duurzame verpakking van moerasplanten

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 06-01-2025
(productnews)
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere...
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere ligninegehalte zouden veenplanten echter ook een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor hout als grondstof...
Algemeen / 06-01-2025
Lees meer

NLR werkt samen met zepp.solutions aan brandstofcel voor waterstofvliegtuig

NLR werkt samen met zepp.solutions aan brandstofcel voor waterstofvliegtuig

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-12-2024
(productnews)
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat een samenwerking aan met zepp.solutions voor de ontwikkeling van een...
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat een samenwerking aan met zepp.solutions voor de ontwikkeling van een brandstofcelsysteem. De samenwerking is onderdeel van een breder project, met als doel in...
Lucht & Ruimtevaart / 31-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven