Ontwikkelaar van grootschalige groene energiesystemen Novar en aannemingsbedrijf in de civiele- en bouwsector Avitec investeren definitief in het waterstofproject H2 Hollandia. Via dit project willen de partijen 100% groene waterstof opwekken in Nieuw-Buinen in Drenthe. De productie moet binnen enkele jaren van start gaan.
Groene waterstof is waterstof die op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd, namelijk door middel van elektrolyse van water. Kenmerkend is dat dit proces gebruikmaakt van duurzame energiebronnen zoals zonne- of windenergie. Het proces splitst water (H₂O) in zuurstof (O₂) en waterstof (H₂), zonder dat er CO₂ of andere schadelijke stoffen vrijkomen.
Groene waterstof wordt vaak gezien als een belangrijke stap in de transitie naar een koolstofarme economie. Zo biedt groene waterstof voor onder meer de industrie, transport en energieopslag een alternatief voor fossiele brandstoffen. Daarnaast is groene waterstof als energiedrager geschikt voor de grootschalige opslag van hernieuwbare elektriciteit.
De productiecapaciteit voor groene waterstof is op dit moment nog beperkt. Onder meer doordat elektrolysetechnieken relatief duur zijn in vergelijking met fossiele alternatieven, waaronder ook kleine modulaire reactoren (small modular reactor, SMR). Ook zijn elektrolysers nog niet op grote schaal beschikbaar.
H2 Hollandia is een project waarmee de betrokken partijen willen aantonen dat het mogelijk is een 5 MW Proton Exchange Membrane (PEM) elektrolyser te realiseren. Deze moet de jaarlijkse productie van 300 ton waterstof mogelijk maken.
Een PEM-elektrolyser is een type elektrolyser, waarbij een protonuitwisselingsmembraan (PEM), als elektrode-electrolytinterface dient. Dit membraan zorgt voor het transport van protonen van de anode naar de kathode tijdens het elektrolyseproces. Een PEM-elektrolyser biedt onder meer een hoge efficiëntie, terwijl de technologie relatief compact is. Ook de waterstof die wordt geproduceerd van een hoge zuiverheid.
Als onderdeel van H2 Hollandia plaatsen de betrokken partijen een 5MW elektrolyser bij het 115 MWp-zonnepark Vloeivelden in het Drentse Nieuw-Buijnen. De elektrolyser zet daarbij het overschot van zonne-energie dat het zonnepark opwekt om in groene waterstof.
De verbinding met het zonnepark voorkomt dat het elektriciteitsnet wordt belast door de waterstofproductie. Hierdoor kan het H2 Hollandia-project een aanzienlijke hoeveelheid van de overtollige duurzame stroom effectief benutten voor de productie van waterstof.
De opgewekte waterstof wordt op locatie in tubetrailers geladen. Dit zijn vrachtwagens cilinders op hoge druk, die het transport van waterstof mogelijk maken. Een afnemer vervoert met behulp van deze tubetrailers de waterstof naar eindgebruikers, zoals tankstations voor zwaar transport.
H2 Hollandia is eigendom van Avitec en Novar, die samen medeaandeelhouder zijn. Zij vormen voor het project een consortium samen met project- en adviesbureau Repowered. Het project krijgt steun van de Provincie Drenthe, GroenvermogenNL en de RVO. Zo krijgt het project van de RVO een subsidie van meer dan 6,54 miljoen euro.
“We gaan dit écht doen, dit project wordt werkelijkheid. Een belangrijke stap voor de Nederlandse waterstofeconomie die hiermee concreet vorm krijgt: H2 Hollandia gaat nu worden gerealiseerd. De verwachting is dat er in 2026 groene waterstof wordt geproduceerd in het Drentse Nieuw-Buinen”, licht Jan Martijn Buruma, Director Storage, Hydrogen & Smart Grids bij Novar, toe.
Ben Timmermans, Avitec Groep: “Voor Avitec als mede-initiatiefnemer van het project is deze groene waterstof essentieel om een verdere invulling te geven aan het verduurzamen van haar materieel in de infra- en bouwsector.“
In Nederland lopen verschillende projecten op het gebied van groene waterstof. Zo ondertekenden het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en ROGER in 2024 een overeenkomst voor de oprichting van een kleinschalige waterstofproductie- en testfaciliteit. Deze faciliteit biedt de mogelijkheid om waterstoftechnologie onder realistische omstandigheden te demonstreren en te valideren. De testfaciliteit is toegankelijk voor zowel NLR en ROGER als externe partijen.
Daarnaast maakte de RVO vorig jaar bekend dat RWE een subsidie van 124,9 miljoen euro ontvangt voor het Eemshydrogen-project. Als onderdeel van dit project bouwt RWE een elektrolyse-installatie van 50 megawatt voor de productie van groene waterstof. De elektrolyser maakt gebruik van groene stroom afkomstig van het windmolenpark Westereems van RWE, dat zich op vijf kilometer afstand van de Eemshavencentrale bevindt.
Auteur: Wouter Hoeffnagel