Zestien partners uit de Europese offshore hernieuwbare energiesector bundelen de komende drie jaar hun krachten rond het project Offshore Electricity Storage Technology Research (OESTER). Het project is gericht op het versnellen van de ontwikkeling en uitrol van oplossingen voor offshore energieopslag. De partijen richten zich daarbij specifiek op het demonstreren van de voordelen van technologieën, evenals het adresseren van belangrijke uitdagingen op dit vlak.
De energietransitie leidt tot allerlei uitdagingen. Denk daarbij aan netcongestie, maar ook in grote fluctuaties in de productie van duurzame energiebronnen als windenergie. Zo produceren windparken op zee op winderige dagen een grote hoeveelheid energie, wat tot energieoverschotten kan leiden. De overschotten zorgen ervoor dat energieprijzen fors dalen, wat de businesscase van windparken onder druk zet.
Offshore energieopslag kan volgens de partners van OESTER uitkomst bieden en een haalbare oplossing zijn voor deze uitdagingen. Door energie op te slaan op het moment dat er overproductie is, kan deze energie op een later moment waarop juist veel vraag is geleverd worden. Dit verbetert niet alleen de balans op het net, maar kan ook de businesscase van windparken ondersteunen door op meer momenten en tegen aantrekkelijkere tarieven windenergie te kunnen leveren.
Het doel van het OESTER-project is het doorontwikkelen en valideren van innovatieve oplossingen voor energieopslag, en tegelijkertijd wegnemen van risico’s. Het project kijkt daarbij naar oplossingen vanuit zowel een technologisch, economisch, milieutechnisch als sociaal perspectief. Het uiteindelijke doel is het leveren van schaalbare oplossingen die wereldwijd toepasbaar zijn en de snelle uitrol van duurzame energiesystemen ondersteunen.
Het project richt zich concreet op een aantal sleuteltechnologieën:
De betrokken partners gaan front-end engineering designs (FEED) en prototypecomponenten ontwikkelen voor het valideren van deze opslagsystemen. Ook zetten de partners digital twins in, wat virtuele representaties zijn van de systemen. Hiermee willen de partijen onder meer de prestaties van de systemen evalueren en werking optimaliseren op gigawatt-schaal.
Het project is goedgekeurd voor Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI), een subsidieregeling gericht op projecten die kunnen helpen bij het behalen van de doelstellingen die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord. MOOI is een van de subsidies voor energie-innovatie van Topsector Energie.
Betrokken partners zijn:
“Het OESTER-project betekent een belangrijke stap vooruit in het aanpakken van de uitdagingen rond de integratie van hernieuwbare energie. Door de inzet van offshore elektriciteitsopslagtechnologieën mogelijk te maken, draagt het bij aan een veerkrachtiger en efficiënter energiesysteem en ondersteunt het de wereldwijde transitie naar duurzame energie”, licht Iratxe Gonzalez-Aparicio, programmamanager Systeemtransformatie bij TNO, toe.
Bas Jansen, programmamanager OranjeWind kennis bij RWE: “In het OESTER-project zullen we waardevolle inzichten opdoen over grootschalige offshore energieopslag. OESTER zal aantonen onder welke omstandigheden offshore energieopslag technologisch en economisch haalbaar is, zodat we dit in toekomstige windparken kunnen implementeren voor een betere systeemintegratie. Dit zal de uitrol van offshore wind faciliteren en bijdragen aan het behalen van onze duurzame energiedoelen.”
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Thomas G. via Pixabay