maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 09 september 2024

RWE start bouw supersnel batterijopslagsysteem die netstabiliteit helpt waarborgen

RWE is van start gegaan met de installatie van een snel batterijopslagsysteem bij haar elektriciteitscentrale in Moerdijk. De batterij draagt bij aan het vergroten en waarborgen van de netstabiliteit.

De batterij kent een capaciteit van 7,5 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 11 megawattuur (MWh). De batterij kan razendsnel elektriciteit leveren of juist afnemen. Zo helpt het opslagsysteem bij het vergroten van de netstabiliteit en beschermen van het elektriciteitsnet tegen te grote frequentieafwijkingen.

In traditionele energiesystemen met voornamelijk conventionele energieopwekking levert de inertie van roterende massa’s van conventionele energiecentrales momentreserve. In een kolen- of gasgestookte centrale drijft een stoomturbine een generator aan, die op zijn beurt energie opwekt. Indien er in een dergelijk energiesysteem te veel energie wordt afgenomen, remt dat de generator te veel af. Dankzij intertie behoudt de generator korte tijd nog zijn snelheid, zodat de stoomturbine kan worden bijgeregeld en het elektriciteitsnet stabiel blijft.

Verlies van inertie compenseren

Naarmate de overstap op duurzame energiebronnen toeneemt en het gebruik van conventionele energieopwekking daalt, neemt het aantal roterende generatoren echter af. Hierdoor daalt ook de hoeveelheid inertie, wat kan leiden tot instabiliteit van het elektriciteitsnet. Batterijopslagsystemen zoals het systeem dat RWE realiseert helpen met het compenseren van dit verlies.

Marinus Tabak, COO van RWE Generation en RWE Country Chair voor Nederland: “Onze nieuwe batterij is innovatief omdat zij meer doet dan alleen energie opslaan. Met dit project testen we de levering van inertie via een batterijopslagsysteem in het continentale Europese net. Dergelijke systemen zullen in de toekomst een belangrijke rol spelen bij het in balans houden van moderne elektriciteitsnetten. Vooral omdat we in heel Europa steeds meer overstappen op hernieuwbare energie en gedecentraliseerde energiesystemen.”

Lithium-ijzer-fosfaat-batterijcontainers

RWE installeert op de Moerdijk Centrale drie lithium-ijzer-fosfaat-batterijcontainers als onderdeel van het batterijopslagsysteem. Het sluit dit systeem via de bestaande netaansluiting aan op het hoogspanningsnet. Het systeem is voorzien van zeer reactieve regeltechnologie en omvormers met grid forming-functionaliteit, waardoor het systeem onmiddellijk reservevermogen kan leveren. Grid forming omschrijft het vermogen om belangrijke functies over te nemen die conventionele energiecentrales traditioneel uitvoeren voor het bewaken van de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

Naar verwachting neemt RWE het energieopslagsysteem eind 2024 in gebruik, waarna een testfase van twee jaar van start gaat. Netbeheerder TenneT is partner van het project. TenneT ontwikkelt tijdens de pilotfase de technische eisen en netconformiteitsprocedures voor de netvormende functie verder uit.

OranjeWind

Het project is onderdeel van OranjeWind, een Nederlands offshore windproject dat RWE samen met partner TotalEnergies ontwikkelt. Het windpark ligt op 53 kilometer van de Nederlandse kust en kent een opgesteld vermogen van bijna 800 MW. Het moet op jaarbasis voldoende energie leveren voor ruim een miljoen Nederlandse huishoudens. Het project moet een blauwdruk vormen voor de integratie van offshore windparken in het Nederlandse energiesysteem. En zo helpen uitdagingen van de fluctuerende elektriciteitsproductie van windenergie en wisselende elektriciteitsvraag te overwinnen.

Onderdeel van OranjeWind zijn ook de ontwikkeling van nieuwe elektrolysercapaciteit en e-boilers, terwijl het project daarnaast inzet op het slim opladen van elektrische voertuigen. Bedrijven en start-ups krijgen als onderdeel van OranjeWind de kans innovaties te demonstreren in een werkend project, met als doel het versnellen van de commerciële toepassing van nieuwe technologieën.

Tweede batterij van RWE in Nederland

De batterij in Moerdijk is de tweede batterij die RWE in Nederland realiseert. Begin dit jaar is de bouw van een batterijopslagfaciliteit in de Eemshaven van start gegaan. Deze batterij krijgt een geïnstalleerd vermogen van 35 MW en een opslagcapaciteit van 41 MWh.

RWE bouwt in zowel Europa, de Verenigde Staten als Australië batterijopslagsystemen. Alle systemen die het bedrijf momenteel exploiteert kennen een totale capaciteit van 0,7 gigawatt. Daarnaast zijn wereldwijd meer dan 1 GW aan projecten in aanbouw. RWE wil haar batterijopslagcapaciteit wereldwijd uitbreiden tot 6 GW in 2030.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: RWE

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europa op weg naar 20 procent wereldaandeel in de halfgeleiderproductie

(productnews)
Doordat steeds meer mensen thuiswerken, online onderwijs volgen en omdat er meer interesse is in consumentenelektronica, is...
Doordat steeds meer mensen thuiswerken, online onderwijs volgen en omdat er meer interesse is in consumentenelektronica, is de vraag naar halfgeleiders gestegen. Chips zijn nu eenmaal nodig om ons leven te...
High tech / 17-09-2024
Lees meer

Consortium werkt aan recyclebare zonnepanelen

Consortium werkt aan recyclebare zonnepanelen

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 17-09-2024
(productnews)
Zonnepanelen maken het mogelijk duurzame energie op te wekken, en dragen zo bij aan het ontlasten van het milieu....
Zonnepanelen maken het mogelijk duurzame energie op te wekken, en dragen zo bij aan het ontlasten van het milieu. Tegelijkertijd zijn traditionele zonnepanelen niet tot nauwelijks recyclebaar aan het einde...
Energie / 17-09-2024
Lees meer

IJzerpoeder gebruiken als nieuwe hernieuwbare energiedrager in de industrie

(productnews)
IJzerpoeder kan energie opslaan op een zeer compacte, goedkope, veilige, milieuvriendelijke en CO2-vrije manier. Deze...
IJzerpoeder kan energie opslaan op een zeer compacte, goedkope, veilige, milieuvriendelijke en CO2-vrije manier. Deze combinatie maakt het een kansrijke oplossing voor de vergroening van de energie-intensieve industrie en bijvoorbeeld...
Energie / 16-09-2024
Lees meer

4CEE neemt Tradeinterop over

4CEE neemt Tradeinterop over

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-09-2024
(productnews)
4CEE neemt de speler op het gebied van e-facturatie en e-procurement Tradeinterop over. 4CEE integreert daarbij alle...
4CEE neemt de speler op het gebied van e-facturatie en e-procurement Tradeinterop over. 4CEE integreert daarbij alle activiteiten van Tradeinterop in zijn portfolio. Tradeinterop levert onder meer boekhoudsoftware voor e-facturatie,...
Algemeen / 16-09-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven