“Onze samenleving heeft op alle terreinen groene energie nodig. Of het nu in de industrie, het transport of de verwarmingssector is”, zei Oliver Hermes, President en CEO van de Wilo Groep tijdens de openingsceremonie van de fabriek. Oliver Hermes en Jean-Pascal Tricoire, President en CEO van Schneider Electric, ondertekenden hierna een Memorandum of Understanding (MoU). Hiermee versterken beide bedrijven hun strategische samenwerking. “Met deze fabriek leggen we de basis voor een zelfvoorzienend, decentraal en regeneratief energievoorzieningsnetwerk. Daarnaast laten we zien hoe industriële bedrijven essentieel kunnen bijdragen aan klimaatbescherming en duurzaamheid.” vervolgde Hermes.
Waterstof geproduceerd uit groene energie zoals fotovoltaïsche energie of windenergie is CO2-neutraal. Zowel opslag als transport is mogelijk. Het biedt hiermee een aanzienlijke opslagcapaciteit voor zonne-energie. Slechts één ton kan tot 33.330 kWh energie opslaan. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 11 driepersoonshuishoudens in een flatgebouw. De fabriek kan tot 520 kilogram waterstof opslaan in de 29,8 meter lange tank.
Deze tank bestaat uit vier hoofdonderdelen: de fotovoltaïsche installatie op het dak van de Smart Factory, een elektrolyser (geleverd door Enapter), een waterstofopslagtank en een brandstofcel (geleverd door Proton Motor). De elektrolyser scheidt de moleculaire verbindingen van water (H2O) in waterstof (H2) en zuurstof (O). Zo moet het systeem jaarlijks tot 10 ton groene waterstof produceren uit volledig hernieuwbare energiebronnen. De restwarmte die vrijkomt bij het elektrolyseproces kan direct worden gebruikt of omgezet in koeling. Dit leidt tot een verbetering van de totale systeemefficiëntie. Daarnaast levert het een grotere bijdrage aan een efficiënte, crisisbestendige en klimaatneutrale productie op het Wilopark. Het doel van de installatie is in eerste instantie het gebruik voor nood- of back-up stroomvoorziening. Het huidige ontwerp maakt zelfs een zelfvoorzienende energievoorziening van maximaal twee dagen mogelijk.
Het nieuwe strategische partnerschap tussen Wilo en Schneider Electric moet de overgang naar de milieuvriendelijke waterstoftechnologie soepel laten verlopen. Het doel op lange termijn is om een wereldspeler te worden in de productie, opslag, distributie en benutting van klimaatneutrale waterstof. Wilo legde daar vorig jaar de basis voor door een eigen waterstofteam op te richten. Met zijn EcoStruxure Microgrid Advisor en de EcoStruxure Automation Expert-oplossing biedt Schneider Electric de nieuwste digitale technologieën van Electricity 4.0 voor een sterk geautomatiseerd smart grid. De twee samenwerkingspartners kijken nu naar de serieproductie van groene waterstofsystemen voor de decentrale energievoorziening.
Niet in de laatste plaats versnelt de aanhoudende energiecrisis het streven naar duurzame oplossingen. Wilo stimuleert de energietransitie al tientallen jaren. Dit doet het bedrijf met efficiënte producten en oplossingen. Zo geeft de technologiemultinational actief vorm aan veranderingsprocessen en oplossingen voor mondiale uitdagingen.
Beeld: foto: Wilo