Het bedrijf werkt samen met Aibel als technisch aannemer en het Institute for Energy Technology (IFE) voor energieproductie. Iedere Windcatcher bestaat uit tientalen individuele windmolens bevestigd aan een drijvend platform. Hierbij wordt een op zichzelf staand onderhoudssysteem mogelijk gemaakt, waardoor er geen behoefte is aan gespecialiseerde schepen om offshore onderhoudswerkzaamheden te ondersteunen.
Om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken zijn er ter vervanging van 25 grote individuele windturbines, vijf Windcatchers nodig. Energie schaalt exponentieel met de windsnelheid. Conventionele turbines beperken de energie-output boven 11-12 m/s door de wieken te laten hellen. Door gebruik te maken van de volledige energie bij hogere windsnelheden en het multirotor-effect, genereert de Windcatcher 2,5 keer meer jaarlijkse energie per bestreken gebied dan een conventionele turbine.
Begin 2023 ontving Wind Catching Systems een subsidie van ENOVA ter waarde van 9,3 miljoen Noorse Kronen. Hiermee kan de initiële implementatie van de Windcatcher gefinancierd worden. “Dit is de tweede subsidie die Wind Catching Systems van ENOVA ontvangt. De steun van ENOVA is een sterke bevestiging van zowel onze technologie, als ons team. We zijn nu volledig gefocust op het gereed maken van onze technologie richting onze eerste offshore-installatie,” zegt Ole Heggheim, CEO van Wind Catching Systems.
Afbeelding: Wind Catching Systems