Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

Leesduur: +/- 2 min.
De drie finalisten van de Prins Friso Ingenieursprijs zijn gisteren bekendgemaakt. Kanshebbers zijn Maja Rudinac, oprichtster van onder andere de Robot Robots Groep, Almer van der Stoel, directeur van CRUX Engineering en Eelco Bosse, eigenaar van Machinefabriek Boessenkool.

Op maandag 18 maart 2019 organiseert het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) de Dag van de Ingenieur bij ASML in Veldhoven.  Tijdens deze dag wordt voor de vijfde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt. Met de prijs wil KIVI excellente ingenieurs en hun werk zichtbaar maken. Dit zijn de drie finalisten:

1. Dr. ir. Maja Rudinac (37) promoveerde bij het Biorobotics Lab van de TU Delft. Ze leidde de groep Interactieve Robotica bij het Delftse Robotics Institute en lanceerde de start-ups Robot Robots Company en Robot Care Systems. Rudinac won verschillende innovatieprijzen en is de drijvende kracht achter de servicerobot Lea. Lea (Lean Empowering Assistent) helpt kwetsbare mensen hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid terug te winnen. De machine zit vol sensoren om lopen te vergemakkelijken en obstakels te vermijden.

2. Dr. ir. ing. Almer van der Stoel (47) is medeoprichter van CRUX Engineering, een toonaangevend adviesbureau in de geotechniek. Daarnaast is hij betrokken bij het bedrijf High Five Solutions en de start-up Bambooder Biobased Fiber. Van der Stoel treedt internationaal op als geotechnisch expert en geeft deeltijd les aan de masteropleiding structural engineering van de Hogeschool van Amsterdam. Van der Stoel is expert in het analyseren en doorrekenen van zulke situaties om nare verrassingen tijdens de bouw te voorkomen.

3. Ing. Eelco Osse (44) nam in 2005 Machinefabriek Boessenkool over van zijn vader. In 2011 startte hij Osse Equipment Manufacturing Group, dat meer dan acht innovaties als start-ups naar de markt bracht. Osse won onder meer de Nederlandse Innovatieprijs 2018. Met zijn bedrijf, Osse Equipment Manufacturing Group, zet Osse voornamelijk in op innovatieve machines die passen bij een duurzame samenleving.

Prins Friso

De naam van prins Friso is sinds 2015 verbonden aan de prijs van De Ingenieur van het Jaar. Volgens het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) dat de prijs organiseert, geeft Friso’s inspirerende nalatenschap de prijs extra elan en zijn naam onderstreept het maatschappelijk belang van ingenieurs. De prijs is voor een ingenieur die zich onderscheidt op het gebied van innovatie, ondernemerschap, persoonlijkheid en maatschappelijke impact. Op al die aspecten manifesteerde prins Friso zich, wat het bijzonder gepast maakt dat zijn naam aan de prijs is verbonden.

Er kan vanaf nu gestemd worden op de drie genomineerden. Dat kan tot 17 maart. 

Bron: KIVI/De Ingenieur

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond