GE ontwikkelt grootste en krachtigste windturbine ooit

Leesduur: +/- 3 min.
GE Renewable Energy heeft plannen aangekondigd om de grootste en krachtigste offshore windturbine te ontwikkelen: de Haliade-X. Het bedrijf gaat er de komende drie tot vijf jaar 400 miljoen dollar in investeren.

 

De Haliade-X wordt geproduceerd door LM Wind Power en krijgt een vermogen van 12 MW. De turbine zal in staat zijn om 45 procent meer energie te produceren dan de bestaande, meest krachtige offshore windturbines. Het zal daarnaast de meest efficiente windturbine in de oceaan zijn.  

Ontwerp

Het ontwerp van de offshore windturbine van de Haliade-X is wat het uniek maakt. De combinatie van een grotere rotor (220 meter), langere bladen (107 meter) en een hogere capaciteitsfactor maakt Haliade-X minder gevoelig voor variaties in windsnelheid, toenemende voorspelbaarheid en het vermogen om meer vermogen te genereren bij lage windsnelheden. De Haliade-X kan meer jaarlijkse energieproductie (AEP) behalen dan welke andere offshore windturbine ook bij lage windomstandigheden.

Deze 12 MW oceaanwindturbine kan ook jaarlijks 67 GWh opwekken, wat 45% meer AEP is dan de krachtigste machines op de huidige markt, en twee keer zoveel als de Haliade 150-6MW. Eén Haliade-X 12 MW kan genoeg schone stroom genereren om 16.000 huishoudens te voorzien . Gebaseerd op een 750 MW windmolenpark en een geschatte AEP, zou de Haliade-X 12 MW voldoende stroom kunnen produceren voor maximaal 1 miljoen huishoudens.

Windenergie

Jérôme Pécresse, CEO van GE: “Het kostte de windenergiesector meer dan 20 jaar om de eerste 17 gigawatt aan offshore windenergie te installeren. Nu wordt er meer dan 90 gigawatt geïnstalleerd in de aankomende 12 jaar. De Haliade-X belichaamt de ambitie van GE om bij te dragen aan deze groei en zal een nieuwe standaard introduceren wat betreft de kosten van windenergie.”

Buiten de nieuwe standaard, verwacht GE meer winstgevendheid voor klanten. "De Haliade-X 12 MW biedt aanzienlijke besparingen bij de productie van offshore windturbines, de cyclustijden van installaties, service en reparaties, dankzij het vereenvoudigde proces en de intelligente componenten. Hoewel de zeewindturbine Haliade-X 12 MW zeer geschikt is voor omgevingen met een hoge tot gemiddelde windsnelheid, kan de grotere capaciteit ervan zelfs bij lagere windsnelheden energie produceren, de winst verhogen en de genivelleerde energiekosten drastisch verlagen.

Doordat er minder machines en offshore-stichtingen voor windturbines zijn geïnstalleerd, genereert de Haliade-X 12 MW, naast de kortere cyclustijden en vereenvoudigde werking, robuuste besparingen op de totale projectkosten gedurende de levensduur van een windmolenpark. een gemiddelde van $ 26 miljoen per turbine per 100 MW in vergelijking met Haliade 150 - 6 MW.

Digitale tools (op basis van GE's Predix-platform) worden momenteel exclusief ontwikkeld voor de offshore-omgeving met een operationele aanpak, die klanten helpt bij het uitvoeren van diagnoses op afstand, het verbeteren van tijdmanagement (minder tijd op zee) en het optimaliseren van operaties."

GE Renewable Energy

GE heeft inmiddels meer dan 400 gigawatt aan windenergie geïnstalleerd, zowel onshore als offshore. Het bedrijf wil het eerste exemplaar van de Haliade-X in 2019 installeren. In 2021 moet de reusachtige windturbine daadwerkelijk klaar zijn om aan klanten verscheept te worden.

 

Bron: GE Renewable Energy.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond