Geluidonderdrukkende ramen zorgen voor meer stilte

Leesduur: +/- 2 min.
Nu de zomer weer voor de deur staat, gaat er af en toe niets boven een fris briesje door een openstaand raam. Het geluid van de straat kan daarbij echter behoorlijk storend zijn. Geïnspireerd door de geluiddempende techniek die ook in koptelefoons wordt gebruikt, ontwikkelden onderzoekers van de Nanyang Technological University uit Singapore een systeem dat storend geluid van buiten actief kan verminderen.
Geen herrie bij open ramen

Geluiden van buiten zijn nu te dempen voordat ze via het raam binnenkomen.

Geluidonderdrukkende systemen blokkeren niet het geluid maar bestrijden het actief met hun eigen geluidsgolven. Dergelijke systemen maken gebruik van een microfoon waarmee het binnenkomende geluid wordt beluisterd. Algoritmen analyseren dit geluid en genereren een tegenovergestelde uitvoering daarvan die via luidsprekers wordt 'uitgezonden'. Wanneer de twee geluiden samenkomen, wordt het omgevingsgeluid van buiten, bijvoorbeeld in de vorm van toeterende auto's of herrie van de bouwplaats, gedempt.

Deze actieve geluidonderdrukkende technologie wordt veel gebruikt in koptelefoons, headsets, helmen, auto's en zelfs in anti-snurkproducten. De wetenschappers uit Singapore willen het nu ook op ramen gaan gebruiken. Het prototype hiervan is inmiddels een feit. Deze is opgebouwd uit een netwerk van kleine apparaatjes met microfoon, luidspreker en verwerkingseenheid. Wanneer deze over een raamrooster worden aangebracht kan geluid worden herkend voordat het raam wordt bereikt en real-time worden verwerkt. De grote uitdaging hierbij is de grote open ruimte waarin het geluid moet worden beheerst. Het prototype berekent niet alleen de juiste hoeveelheid en soort anti-geluid, maar verzendt dit ook nog eens voordat het geluid het gebouw kan binnenkomen.

Het systeem is getest in een replica van een kamer, compleet met deuren en ramen, binnen een geluidsdichte ruimte. De geluiden van bouwplaats of passerende vliegtuigen, treinen en auto's werden vervolgens gesimuleerd. Volgens de onderzoekers wordt het geluid hiervan tot max. 50 procent onderdrukt. Enige nadeel aan het huidige prototype: de herrie mag dan minder zijn, door de omvangrijke installatie neemt de 'visuele vervuiling' behoorlijk toe. Er wordt nu dan ook ingezet om verdere miniaturisering.

In onderstaande video wordt het geluidonderdrukkende systeem gedemonstreerd.

 

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond