Golfvormig complex The Wave siert Deense fjordenkust

Leesduur: +/- 2 min.
The Wave, een woongebouw van de hand van architectenkantoor Henning Larsen is recent opgeleverd. Het gebouw, dat de vorm heeft van een golf, siert de kust van een Deens fjord en is verdeeld in vijf bouwdelen.
The Wave omvat vijf gebouwdelen

Het golfvormige appartementencomplex The Wave past schitterend in het naastgelegen heuvellandschap. 

Bron: Henning Larsen

De bouw van The Wave heeft veel tijd gekost. Nadat de eerste twee golfvormen waren voltooid, raakte de financiële crisis ook de Deense bouwsector. Nu, 11 jaar nadat de eerste schep in de grond ging, is The Wave voltooid.

De Wave staat trots aan de rand van een van de fjorden bij Vejle, Denemarken en heeft een totaal vloeroppervlak van 14.000 m² verdeeld over vijf gebouwdelen. Elk van de vijf golven telt 20 appartementen met een vloeroppervlak die varieert tussen 97 en 198 vierkante meter. Daarboven bevindt zich over twee verdiepingen een penthouse met een totaal vloeroppervlak van 255 m². De glazen voorgevel en dakramen aan weerszijden van de appartementen zorgen voor voldoende daglicht in de woningen. Een aantal appartementen beschikt daarnaast over een eigen balkon.

Inspiratie voor het golfvormig ontwerp ontleende de architect aan de omgeving. Naast het kabbelende water speelde ook de heuvelachtige omgeving in het relatief vlakke Denemarken mee bij de vormgeving.

Volgens één van de architecten was er maar één plaats op de wereld waar dit gebouw kon worden gerealiseerd: Vejle. Het samenspel tussen de omliggende heuvels, het naastgelegen water van de Vejle Fjord en de architectuur van de nabijgelegen brug vormen daarvoor de ingrediënten.

Het ontwerp van The Wave is uitermate sierlijk. Wie de stad per trein of over de Vejle brug nadert ziet die vijf golfvormige pieken al van grote afstand als een herkenbaar symbool van de stad. Naast meer honderd appartementen is ook een openbare pier naar de waterkant voorzien.

 

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond