Grot-achtig museum ligt verstopt in duinen

Leesduur: +/- 2 min.
Na drie jaar bouwen is het Beijing's Open Architecture Museum, dat volledig in de duinen verstopt ligt, gereed. De UCCA Dune Art Museum is bij volledig bedekt met zand en heeft een interieur dat bestaat uit grotachtige ruimten.
Een museum in de vorm van een grot

Weggewerkt in de duinen ligt het Open Architecture Museum nabij Beijing verscholen.

Het museumgebouw ligt ten oosten van Beijing, in Qinhuangdo om precies te zijn en valt in het ruige landschap nauwelijks op. Het museum bestaat uit betonnen schelpen die bijna allemaal zijn vervaardigd door lokale vaklieden, waaronder ook voormalige scheepsbouwers. Open Architecture liet de onregelmatige textuur van muren, een resultaat van het handwerk, doelbewust onafgewerkt.

Bezoekers komen het 930 vierkante meter grote museum binnen via een lange tunnel en een ontvangstruimte in koepelvorm. Daarachter bevinden zich de 10 grotten die de feitelijke museumgalerijen zijn. Het hele jaar door is er voldoende natuurlijk licht gegarandeerd dankzij daklichten en zorgvuldig gekozen beglazing. Deze laatste zorgt ook nog eens voor fantatische vergezichten. Een spiraalvormige trap leidt naar boven waar zich een platform bevindt waar de bezoeker over de omgeving uitkijkt. Verder zijn in het gebouw ook een café en een leeszaal aanwezig.

Alhoewel er nog geen specifieke cijfers bekend zijn, claimt Open Architecture dat er betrekkelijk weinig energie nodig is voor een comfortabele binnentemperatuur. De isolerende werking van het zand draagt daar in belangrijke mate aan bij. Daarnaast wordt een warmtepomp met aardbron ingezet voor de klimatisering. Voor de bouw van het museum moesten eerst enkele duinen worden verwijderd om vervolgens weer op het nieuwe museum te worden opgebouwd. De naastgelegen duinen zijn zorgvuldig behandeld en volledig in tact gebleven.

De wanden van het Open Architecture Museum tonen het handwerk

Open Architecture koos voor het duinlandschap uit respect voor de natuur en gestimuleerd door de wens om het kwetsbare ecosysteem, dat gedurende een periode van duizenden jaren werd gevormd, te beschermen. Door de ligging van het museum blijven de omliggende zandduinen beschermd tegen oprukkende vastgoedinitiatieven. Open Architecture heeft een nabijgelegen museum gepland, het Sea Art Museum, dat voor een deel in het water komt te liggen. Bij eb kunnen bezoeker van het ene naar het andere museum lopen via een lange verbindingsbrug.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond