Het aantal verkochte industriële robots is in 2017 met 29% gestegen ten opzichte van 2016. In totaal werden wereldwijd 380.550 industriële robots verkocht, ten opzichte van 294.300 stuks in 2016.
Dit blijkt uit cijfers van de International Federation of Robotics (IFR), verzameld in het World Robotics Report 2018. De verkoop van cijfers is in China explosief gestegen. In totaal gingen 58% meer industriële robots in het Aziatische land over de toonbank dan in 2016. In totaal werden afgelopen jaar 138.000 nieuwe industriële robots verkocht in China. Ook andere Aziatische landen zien het aantal robots snel stijgen. Zo nam het aantal industriële robots in Zuid-Korea met 40.000 stuks toe, terwijl het aantal in Japan met 38.000 steeg.
Ook andere landen laten groei zien, al is deze groei fors lager dan in China. Zo nam het aantal verkochte industriële robots in Duitsland met 8% toe, waarmee Duitsland de snelstgroeiende markt voor industriële robots in Europa is. In totaal werden 22.000 nieuwe industriële robots in gebruik genomen in Duitsland.
Op het Amerikaanse continent gaat de Verenigde Staten (VS) aan de leiding met een stijging van 6%. Ondanks dat dit groeipercentage lager is dan in Duitsland, zijn er in absolute aantallen in de VS meer industriële robots verkocht. In totaal ging het om 33.000 exemplaren.
“De groei van industriële robots blijft wereldwijd op een indrukwekkend tempo doorzetten”, aldus Junji Tsuda, directeur van de IFR. “Sleuteltrends zoals digitalisering, simplificering en mens-robot samenwerking zal de toekomst vormgeven en een snelle ontwikkeling vooruit helpen.”
Dankzij digitalisering is productie steeds vaker verbonden met de ‘virtuele datawereld’, stelt de IFR. Dit biedt nieuwe kansen voor analyses, waarvoor machine learning kan worden ingezet. Ook zullen robots in toenemende mate nieuwe vaardigheden kunnen opdoen via leerprocessen.
De IFR wijst erop dat de sector tegelijkertijd werkt aan het vereenvoudigen van de bediening van robots. De organisatie verwacht dat robots in de toekomst eenvoudiger en sneller geprogrammeerd kunnen worden via intuïtieve procedures. Dit is niet alleen interessant voor partijen die al langer gebruik maken van robots, maar ook voor kleine- en middelgrote bedrijven die hiermee automatisering kunnen omarmen zonder hiervoor gespecialiseerd personeel te hoeven aannemen.
Deze ontwikkeling effent volgens de IFR de weg voor de derde grote trend in robotica: samenwerkingen tussen mensen en robots waarbij robots niet langer achter een veiligheidsscherm hoeven te worden geplaatst. Deze vorm van samenwerking biedt nieuwe mogelijkheden voor flexibele productieprocessen, stelt de organisatie. Zo zullen toekomstige vormen van mens-robot samenwerking de productie van zeer complexe onderdelen in kleine oplages ondersteunen.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: IFR
Bron foto: Pixabay / antoniohez