China wil een veel grotere rol gaan spelen op de markt voor industriële robots. Het richt een fonds aan, dat in de komende twintig jaar vanuit zowel lokale Chinese overheden als de private sector 1 biljoen yuan moet aantrekken. Omgerekend komt dit neer op zo’n 127,4 miljard euro.
Dit is bekendgemaakt door de National Development and Reform Commission van de Chinese overheid. Het gaat om een venture capital-fonds dat steun krijgt van de Chinese overheid. Het fonds richt zich specifiek op robotica, kunstmatige intelligentie (AI) en innovaties.
Het aantal installaties van industriële groeit in China groeit al langer sterk. Waar dit percentage in 2013 nog op zo’n 21% lag, is dit inmiddels meer dan de helft. Cijfers van de International Federation of Robotics (IFR) laten zien dat China in 2019 goed was voor 37% van alle geïnstalleerde industriële robots, terwijl dit percentage in 2020 en 2021 respectievelijk 45% en 52% bedroeg. De groei stabiliseerde in 2022, waarna het aantal installaties in 2023 iets terugliep tot 51%.
De cijfers laten zien hoe China het afgelopen decennia op grote schaal heeft ingezet het moderniseren van zijn productiefaciliteiten. Deze ontwikkeling wil het land nu versterken en ondersteunen met behulp van het nieuwe investeringsfonds.
Uit de cijfers van de IFR blijkt ook dat lokale fabrikanten een steeds grotere rol spelen op de Chinese markt voor industriële robots. In 2013 waren Chinese fabrikanten goed voor een kwart van alle geïnstalleerde robots in het Aziatische land. Dit percentage liep vanaf 2015 echter terug, tot 22% in 2017.
De afgelopen jaren groeit het aandeel echter gestaag; in 2023 waren Chinese fabrikanten goed voor 47% van de installaties in het land. In sommige markten hebben de partijen zelfs nagenoeg de volledige markt in handen; zo meldt de IFR dat Chinese fabrikanten in de metaalindustrie en machinebouw goed zijn voor 85% van de installaties.
Het investeringsronde is niet alleen gericht op de ontwikkeling van industriële robots, maar ook op kunstmatige intelligentie en andere opkomende technologieën zoals smart manufacturing. Het Aziatische land wil deze technologieën combineren in, en zo zijn positie op de markt versterken.
Dietmar Ley, voorzitter van VDMA Robotics + Automation, benadrukt dat Europa mag achterblijven. “China heeft aangetoond hoe je enorme schaaleconomieën kunt benutten”, zegt Dr. Ley. “Er worden massale investeringen gedaan in humanoïde robots. Niet alleen in China waar er een nationale strategie voor humanoïden is, maar ook in de VS waar aanzienlijk risicokapitaal innovatie aandrijft.”
Ley: “Europa mag niet achterblijven op dit kritieke gebied. Het is essentieel dat Europese humanoïde technologie de laboratoria verlaat en overgaat naar schaalbare, concurrerend geprijsde productie. Dit vereist een gecoördineerde inspanning om ervoor te zorgen dat Europa op de voorgrond blijft van humanoïde robotica.”
Auteur: Wouter Hoeffnagel