Het Chinese Unitree Robotics lanceert een nieuwe humanoïde robot: de Unitree G1. De robot beweegt zich net als de mens voort op twee benen, en bied daarbij door zijn flexibele gewrichten een zeer grote bewegingsvrijheid. De G1 is gericht op zowel commerciële als educatieve toepassingen.
Met de G1 richt Unitree zich op gebruik in zowel commerciële als educatieve toepassingen. Afhankelijk van de toepassing die de klant voor ogen heeft is het mogelijk de G1 daarom uit te rusten met een optionele krachtgestuurde robothand met drie vingers. Deze kan de werking van de menselijke hand nauwkeurig nabootsen, en zo diverse objecten manipuleren.
Zo kan de robot zeer fragiele objecten zoals eieren oppakken en manipuleren, maar ook zware objecten tillen. Andere voorbeelden die Unitree noemt zijn het kraken van walnoten en het opvouwen van stoelen. De mogelijkheden zijn breed; zo kan de robot ook dansen, koken of solderen. Dit maak de robot voor een breed scala aan activiteiten inzetbaar.
De humanoïde robot is beschikbaar in twee versies: de G1 voor commerciële toepassingen en G1 EDU voor educatieve toepassingen. Beide versies zijn 1,27 meter hoog, 45 centimeter breed en 20 cm dik. Beide versie van de G1 wegen ongeveer 35 kilogram. De armen zijn ongeveer 45 centimeter lang.
De commerciële versie biedt in totaal 23 vrijheidsgraden. Ieder been biedt daarbij zes vrijheidsgraden, iedere arm vijf vrijheidsgraden en de taille één vrijheidsgraad. Bij de educatie variant is het totaal aantal vrijheidsgraden vergroot tot 43. Daarbij zijn onder meer twee additionele vrijheidsgraden beschikbaar in de taille, terwijl iedere hand zeven vrijheidsgraden biedt.
Dit geeft de robots een grote flexibiliteit. Zo kunnen de kniegewrichten buigen van 0 tot 165 graden, terwijl het gewricht in de taille roteert tot zo’n 155 graden. De maximale belasting van het kniegewricht bedraagt bij de G1 zo’n 90 Nm, terwijl die bij de G1 EDU 120 Nm is.
De robots zijn voorzien van onder meer Intel RealSense D435 and LIVOX-MID360 3D lidar. Deze geven de G1 360 graden zicht en stellen de robot in staat zijn omgeving in kaart te brengen. De robot kan ongeveer twee uur actief zijn op een acculading.
Optioneel is de G1 EDU leverbaar met een NVIDIA Jetson Orin-module. Dit is hardware voor het draaien van kunstmatige intelligentie (AI), en maakt onder meer autonome machines zoals robots mogelijk. Ook maakt Unitree het cocreatieplatform UnifoLM beschikbaar, dat staat voor Unitree Robot Unified Large Model. Met UnifoLM kunnen gebruikers intelligente AI-agents creëren voor de G1.
De G1 is beschikbaar voor 16.000 dollar. Voor de G1 EDU zijn geen vaste prijzen bekend gemaakt; Unitree meldt de prijs op maat te berekenen afhankelijk van de behoeften van de klant. Meer informatie is hier beschikbaar.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Unitree