maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 09 december 2024

euRobotics presenteert strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact

euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële roboticasector. Het doet stelt hiervoor ook een aantal doelstellingen voor het bewaken en verder stimuleren van Europa’s sterke positie op de roboticamarkt. Ook doet het een aantal aanbevelingen voor het realiseren van deze doelstellingen.

euRobotics is een in Brussel gevestigde non-profitoprganisatie die de Europese robotica-gemeenschap vertegenwoordigd. De organisatie richt zich op het bevorderen van de ontwikkeling, het gebruik en de acceptatie van robotica in Europa. Het zet hiervoor in op onderzoek, ontwikkeling en het stimuleren van kennisdeling.

‘Europa is leider in robotica’

De strategie schetst de collectieve visie van de Europese robotica-gemeenschap en maakt gebruik van diverse bronnen van informatie, zowel uit Europa als daarbuiten. euRobotics noemt Europa een leider in robotica, maar stelt tegelijkertijd dat de klok tikt. Het stelt dat Europa robots meer dan ooit nodig heeft voor het behouden van zijn economische voorsprong en het hoofd bieden van demografische en klimaatgerelateerde uitdagingen. De strategie die het presenteert meot dit ondersteunen.

Het pleit voor een zogeheten ‘Whole Europe’-aanpak op het gebied van onderzoek, innovatie, implementatie en acceptatie. Onderzoek, industrie en beleidsmakers zouden daarbij binnen een gemeenschappelijk kader moeten samenwerken voor het ondersteunen van innovatie van lab tot markt in een ononderbroken keten. Normen en regelgeving moeten daarbij zijn afgestemd op markt- en innovatienoden.

Groei stimuleren

Ook pleit euRobotics in de strategie voor investerings- en fiscale beleidsmaatregelen die groei stimuleren. Niet alleen in robotica, maar ook in sectoren die de productiviteit kunnen verhogen door het gebruik van slimmere robots. Strategische investeringen in onder meer onderwijs, vaardigheden, technologie, onderzoek, implementatie en acceptatie zijn volgens de strategie nodig voor het maximaliseren van de economische en maatschappelijke voordelen van robotica.

De strategie schetst de collectieve visie van de Europese robotica-gemeenschap. Het doet een reeks aanbevelingen over samenwerking tussen publieke en private organisaties ervoor te zorgen dat robotica in Europa op de middellange en lange termijn economische en maatschappelijke impact heeft. De aanbevelingen richten zich op het mogelijk maken van Europese producten en diensten die toegevoegde waarde creëren, en tegelijkertijd behouden van de sterke basis van robotica-onderzoek en -innovatie in Europa.

Robotica ondersteunen

Ook pleit de strategie voor het ondersteunen van de roboticasector in Europa. Dit onder meer door het bevorderen van de acceptatie van robotica, creëren van een langetermijnfocus op onderzoek en het bieden van een sterke innovatie-infrastructuur.

De waarde van robotica ligt volgens euRobotics in de impact op de dienstverlening en het verhogen van de productiviteit in de productie. “Robots zijn de enige reden waarom Europa nog steeds in staat is tot het produceren van auto’s en apparaten op grote schaal en draaiende houden van zijn geavanceerde, internetgestuurde toeleveringsketen. Deze zeer reële impact is slechts het begin, en zelfs met de roboticatechnologie die we vandaag de dag hebben, zijn er veel meer kansen die met de huidige technologie kunnen worden benut”, schrijft euRobotics in de strategie.

Acceptatie door eindgebruikers

Dit vraagt volgens de non-profitorganisatie om stimulering van de acceptatie door eindgebruikers en een verkenning van mogelijkheden tot het vergroten van de impact van robotica. Een gebrek aan bewustzijn, lage investeringsniveaus en een gebrek aan gekwalificeerd personeel en hulpmiddelen voor het ondersteunen van brede ontwikkeling, implementatie en werking staat dit echter in de weg.

Voor het overwinnen van deze obstakels moet Europa volgens euRobotics de kans grijpen tot het ontwikkelen en inzetten van meer capabele, slimmere robots. “Europa heeft een leidende positie in de ontwikkeling van industriële en service-robotica, en deze moet worden ondersteund binnen het onderzoek en de vertaling van dat onderzoek naar innovatieve producten en diensten”, aldus de non-profitorganisatie.

Lange doorlooptijd vormt uitdaging

De lange doorlooptijd voor het naar de markt brengen van robotica vormt daarbij een belangrijke uitdaging. Zo wijst euRobotics erop dat het niet ongebruikelijk is dat dit tien tot vijftien jaar in beslag neemt. Ter vergelijking: dit is drie tot vijf keer langer dan voor softwaregebaseerde innovaties.

Ook wijst euRobotics op de hogere kosten door de tijd en middelen nodig zijn voor het bouwen, testen, valideren en integreren van prototypehardware in bestaande systemen. “Deze langetermijninvesteringen en hoge kosten passen niet goed bij de kortetermijncycli binnen onderzoeks- en innovatiefondsen of bij de rendementverwachtingen van investeerders die gewend zijn aan de ‘sugar rush’ van investeringen in AI en gerelateerde softwaretechnologieën”, stelt euRobotics.

Regelgeving die innovatie stimuleert

euRobotics wijst ook op de behoefte aan regelgeving die robotica-gebaseerde innovatie faciliteert. De huidige regelgeving is volgens de non-profitorganisatie vaak meer gericht op menselijke processen dan op robotische processen. In combinatie met een gebrek aan kennis over robotica vertraagt dit de acceptatie van robots aanzienlijk.

In de strategie stelt euRobotics acht doelen voor Europa voor:

  • Profiteren van Europa’s leidende positie door het versterken van investeringen in robotica, met als doel het verhogen van de industriële concurrentiekracht en leveren van maatschappelijke voordelen.
  • Volledig gebruik maken van de robotica-expertise die Europa genereert en voortbouwen op de investeringen die al zijn gedaan, zodat deze waarde opleveren.
  • Zeker stellen dat ontwikkelingen in AI gericht zijn op de behoeften van robotica en de noodzaak tot het creëren van AI die van nature kan redeneren en leren binnen de beperkingen van de fysieke wereld.
  • De verschillende robotica-gerelateerde ecosystemen beter verbinden maar niet fuseren, zodat kansen niet worden gemist door een gebrek aan samenwerking of bewustzijn.
  • Een actievere benadering van technologie-investeringen en risico’s aannemen. Dit door het leveren van snellere, flexibelere en beter op elkaar afgestemde onderzoeks- en innovatie-investeringsmechanismen die aansluiten bij het onderzoeks- en innovatieprofiel van robotica.
  • Robots breder, sneller en effectiever inzetten dan concurrenten.
  • Focus leggen op het behouden van technologische voorsprong in robotica door het aanpakken van uitdagingen. Dit vraagt om investeringsfondsen gericht op het ondersteunen van het langdurig behoud van roboticatechnologie en expertise in Europa.
  • Het opleiden en trainen van huidige en toekomstige arbeidskrachten in het gebruik en de acceptatie van robotica.

Aanbevelingen

Voor het realiseren van deze doelstellingen doet euRobotics ook een aantal concrete aanbevelingen:

  • Maak robotica een beleidsprioriteit zodat Europa zijn leidende positie in robotica versterkt en brengt de focus tussen robotica en AI in balans door deze als parallelle beleidsdoelen te behandelen.
  • Verhoog de schaal en flexibiliteit van investeringen in onderzoek en innovatie voor het versterken van Europa’s leidende positie in robotica.
  • Bied van langdurige steun voor het vergroten van de acceptatie van robotica. Met als doel het ondersteunen van het rendement op investeringen en het naar de markt brengen van ontwikkelingen.
  • Stimuleer samenwerking tussen eindgebruikers, technologie-innovators en onderzoek voor het bevorderen van de samenwerking die nodig is voor het diep integreren van robotica in de processen en systemen van eindgebruikers.
  • Erken en ondersteun actief het volledige robotica-innovatiepad om ideeën naar de markt te brengen.
  • Behoud soevereiniteit over robotica-capaciteiten door afstemming tussen initiatieven van EU-lidstaten, de EU en de private sector. Zo kan Europa de schaal van investeringen in de VS en China evenaren voor het behouden van soevereine capaciteiten.
  • Creëer een Europees vaardighedenraamwerk voor het leveren van de unieke vaardigheden die nodig zijn voor het op grote schaal in Europa ontwerpen, ontwikkelen en inzetten van robotica. En ondersteunen van bedrijven bij het opschalen van hun robotica-implementatie met als doel het realiseren van economische en maatschappelijke voordelen.
  • Bied op maat gemaakte ondersteuning voor de opschaling van robotica zodat innovatieve robotica-bedrijven in Europa kunnen groeien en niet verloren gaan.
  • Verbeter het maatschappelijke bewustzijn en de acceptatie van de noodzaak van robotica zodat de acceptatie niet wordt beperkt door misverstanden en angsten, en zorg ervoor dat burgers de voordelen begrijpen die robotica kan bieden.

De volledige strategie van euRobotics, genaamd ‘A Unified Vision for European Robotics’, is hier (pdf) te vinden.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 09-12-2024
(productnews)
AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de...
AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de technieksector is het onvermijdelijk dat ze aanhaken bij deze technologische revolutie. De nieuwe technologie...
Algemeen / 09-12-2024
Lees meer

Restwarmte-terugwinningsproject afgerond op PMI-locatie in Bergen op Zoom

(productnews)
JOA Air Solutions heeft in samenwerking met Philip Morris International (PMI) een uniek restwarmte-terugwinningsproject...
JOA Air Solutions heeft in samenwerking met Philip Morris International (PMI) een uniek restwarmte-terugwinningsproject afgerond op de PMI-locatie in Bergen op Zoom. Dit project combineert een industriële natte scrubber met...
Energie / 09-12-2024
Lees meer

euRobotics presenteert strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact

(productnews)
euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële...
euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële roboticasector. Het doet stelt hiervoor ook een aantal doelstellingen voor het bewaken en verder stimuleren van...
Algemeen / 09-12-2024
Lees meer

Kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO2-infrastructuur in Delta Rhine Corridor

(productnews)
Het kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor (DRC). Het wil zo de...
Het kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor (DRC). Het wil zo de verduurzaming van de industrie versnellen en verdere vertraging van de DRC voorkomen....
Energie / 06-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven