De Europese Commissie investeert miljarden euro’s in chipproductie op Europese bodem. De investering – die moet bestaan uit zowel publieke als private middelen – moet de afhankelijkheid van de Europese Unie (EU) van buitenlandse chipproducenten terugdringen. De miljardeninvestering maakt onderdeel uit van de door de commissie gepresenteerd European Chips Act.
Wereldwijd bestaat al langere tijd een omvangrijk chiptekort. Diverse Europese sectoren ondervinden hiervan hinder. Een bekend voorbeeld is de automotive-sector, maar ook veel andere sectoren ervaren problemen. Zo zijn gameconsoles al langer tijd moeilijk verkrijgbaar, waarschuwden de installatiebranche eerder voor een tekort aan cv-ketels en lopen levertijden van diverse elektronische producten op.
Het tekort maakt de afhankelijkheid van de EU van buitenlandse chipfabrikanten pijnlijk duidelijk. Op dit moment hebben Europese chipfabrikanten een marktaandeel van zo’n 8 procent op de wereldwijde chipmarkt. De Europese Commissie wil dit aandeel vergroten tot ruim twintig procent. De miljardeninvestering die nu is aangekondigd moet hieraan bijdragen.
In totaal beoogt de Europese Commissie een budget van ruim 43 miljard euro voor het versterken van Europese chipproductie. Dit budget uit zowel publieke als private investeringen. Een kwart moet afkomstig zijn uit publieke middelen, terwijl de private sector de overige driekwart moet inbrengen.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, ziet de miljardeninvestering als een belangrijke stap en spreekt van een ‘gamechanger’. Op de korte termijn moet de investering de EU weerbaarder maken tegen toekomstige crises. Op de middellange termijn hoopt Von der Leyen dat de EU uitgroeit tot een leider in de halfgeleiderindustrie.
De miljardeninvestering maakt onderdeel uit van de European Chips Act. Deze nieuwe Europese wet is bedoeld voor het verbeteren van het concurrentievermogen en de veerkracht van EU. Ook moet de European Chips Act de digitale en groene transitie van de EU ondersteunen.
De wet bouwt hierbij voort op de sterke krachten van de EU. De Europese Commissie doelt hiermee op wereldwijd leidende onderzoeks- en technologische organisaties en -netwerken. En de aanwezigheid van een groot aantal innovatieve fabrikanten van apparaten.
Op termijn hoopt de Europese Commissie dat de miljardeninvestering leidt tot een gedijende halfgeleidersector. Deze moet de volledige keten omslaan, van onderzoek tot productie. Ook moet de miljardeninvestering leiden tot een veerkrachtige leveranciersketen rondom chiptechnologie.
De European Chips Act bestaat uit drie hoofdcomponenten:
Meer informatie over de European Chips Act is hier beschikbaar.
Auteur: Wouter Hoeffnagel