maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 11 februari 2022

Europese Commissie investeert miljarden euro’s in chipproductie

De Europese Commissie investeert miljarden euro’s in chipproductie op Europese bodem. De investering – die moet bestaan uit zowel publieke als private middelen – moet de afhankelijkheid van de Europese Unie (EU) van buitenlandse chipproducenten terugdringen. De miljardeninvestering maakt onderdeel uit van de door de commissie gepresenteerd European Chips Act.

Wereldwijd bestaat al langere tijd een omvangrijk chiptekort. Diverse Europese sectoren ondervinden hiervan hinder. Een bekend voorbeeld is de automotive-sector, maar ook veel andere sectoren ervaren problemen. Zo zijn gameconsoles al langer tijd moeilijk verkrijgbaar, waarschuwden de installatiebranche eerder voor een tekort aan cv-ketels en lopen levertijden van diverse elektronische producten op.

Aandeel op wereldwijde chipmarkt vergroten

Het tekort maakt de afhankelijkheid van de EU van buitenlandse chipfabrikanten pijnlijk duidelijk. Op dit moment hebben Europese chipfabrikanten een marktaandeel van zo’n 8 procent op de wereldwijde chipmarkt. De Europese Commissie wil dit aandeel vergroten tot ruim twintig procent. De miljardeninvestering die nu is aangekondigd moet hieraan bijdragen.

In totaal beoogt de Europese Commissie een budget van ruim 43 miljard euro voor het versterken van Europese chipproductie. Dit budget uit zowel publieke als private investeringen. Een kwart moet afkomstig zijn uit publieke middelen, terwijl de private sector de overige driekwart moet inbrengen.

Gamechanger

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, ziet de miljardeninvestering als een belangrijke stap en spreekt van een ‘gamechanger’. Op de korte termijn moet de investering de EU weerbaarder maken tegen toekomstige crises. Op de middellange termijn hoopt Von der Leyen dat de EU uitgroeit tot een leider in de halfgeleiderindustrie.

De miljardeninvestering maakt onderdeel uit van de European Chips Act. Deze nieuwe Europese wet is bedoeld voor het verbeteren van het concurrentievermogen en de veerkracht van EU. Ook moet de European Chips Act de digitale en groene transitie van de EU ondersteunen.

Voortbouwen op sterke krachten

De wet bouwt hierbij voort op de sterke krachten van de EU. De Europese Commissie doelt hiermee op wereldwijd leidende onderzoeks- en technologische organisaties en -netwerken. En de aanwezigheid van een groot aantal innovatieve fabrikanten van apparaten.

Op termijn hoopt de Europese Commissie dat de miljardeninvestering leidt tot een gedijende halfgeleidersector. Deze moet de volledige keten omslaan, van onderzoek tot productie. Ook moet de miljardeninvestering leiden tot een veerkrachtige leveranciersketen rondom chiptechnologie.

Drie hoofdcomponenten

De European Chips Act bestaat uit drie hoofdcomponenten:

  • Het Chips for Europe Initiative: Een initiatief dat middelen van de EU, EU-lidstaten, derde landen die met bestaande EU-programma’s geassocieerd zijn en de private sector samen via de ‘Chips Joint Undertaking’. 11 miljard dollar wordt beschikbaar gesteld voor het versterken van bestaand onderzoek, ontwikkelingen en innovatie. Dit moet onder meer de beschikbaar van geavanceerde halfgeleidertools, pilot-productielijnen voor prototypes, testen en experimenten met nieuwe apparaten voor innovatieve toepassingen mogelijk maken. Denk echter ook aan het trainen van personeel en vergaren van meer kennis over het halfgeleiderecosysteem en de bijbehorende waardeketen.
  • Een nieuw raamwerk voor het zekerstellen van de veiligheid van leveringen: Het aantrekken van investeringen en geavanceerde productiecapaciteiten moet zorgen voor meer innovatie op het gebied van geavanceerde nodes, en innovatieve en energie-efficiëntie chips laten floreren. Een Chips Fund geeft startups toegang tot financiering waarmee zij hun innovaties volwassen kunnen maken en investeerders kunnen aantrekken. Het initiatief omvat ook een investeringsvehikel, dat onderdeel uitmaakt van InvestEU.
  • Een gecoördineerd mechanisme tussen EU-lidstaten en Europese Commissie: Dit mechanisme is bedoeld voor de monitoring van voorraden halfgeleiders. Het monitort de halfgeleiderwaardeketen door informatie te verzamelen van bedrijven. Hiermee worden zwakke plekken en bottlenecks in de keten geïdentificeerd. Het mechanisme moet helpen bij het gezamenlijk beoordelen van crises en acties die vanuit een nieuwe nood-toolbox beschikbaar zijn coördineren. Dankzij het mechanisme moet de EU sneller en daadkrachtiger kunnen reageren op tekorten, waarbij nationale en Europese instrumenten volledig kunnen worden ingezet.

Meer informatie over de European Chips Act is hier beschikbaar.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Vier voorspellingen voor maakbedrijven in 2025

Vier voorspellingen voor maakbedrijven in 2025

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 13-01-2025
(productnews)
De maakindustrie bevindt zich in volle transitie. De sector kampt met uitdagingen, zoals hoge loonkosten, stijgende...
De maakindustrie bevindt zich in volle transitie. De sector kampt met uitdagingen, zoals hoge loonkosten, stijgende energieprijzen, verstoringen van de toeleveringsketen, een terugvallende vraag door economische onzekerheid, een tekort aan...
Algemeen / 13-01-2025
Lees meer

Ruim 5,2 miljoen euro financiering vanuit SolarNL voor circulaire zonnepanelen

(productnews)
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn...
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn circulaire zonnepanelen versnellen. Het Weertse Solarge richt zich op de productie van...
Energie / 07-01-2025
Lees meer

New Glenn-raket van Blue Origin met herbruikbare eerste trap deze week gelanceerd

(productnews)
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in...
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in ontwikkeling geweest en moet de concurrentie aangaan met Starship van...
Lucht & Ruimtevaart / 06-01-2025
Lees meer

Duurzame verpakking van moerasplanten

Duurzame verpakking van moerasplanten

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 06-01-2025
(productnews)
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere...
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere ligninegehalte zouden veenplanten echter ook een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor hout als grondstof...
Algemeen / 06-01-2025
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven