De Europese Commissie geeft goedkeuring voor het gebruik van een slimme tool op basis van kunstmatige intelligentie (AI) die röntgenfoto’s zonder tussenkomst van een arts kan beoordelen op afwijkingen. Het gaat om Chestlink, ontwikkeld door het Litouwse bedrijf Oxipit. Het systeem voldoet aan Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de Europese privacyregels.
Chestlink is een systeem dat met behulp van AI autonoom een analyse maakt van röntgenfoto’s. De software zoekt hierbij naar afwijkingen. Worden deze niet aangetroffen? Dan krijgt de patiënt zonder verdere tussenkomst van een arts een rapportage van de scan aangereikt. Treft de software wel een afwijking aan of is de software niet zeker of zijn oordeel? Dan verwijst Chestlink door naar een menselijke arts voor een tweede beoordeling.
Gediminas Peksys, CEO van Oxipit, wijst in een persbericht op de betrouwbaarheid van Chestlink. Het systeem biedt volgens zijn ontwikkelaar een nauwkeurigheid van 99%. Peksys meldt dat deze nauwkeurigheid vooralsnog heeft geleid tot geen enkele klinisch relevante fout in de pilotfase.
Chestlink is voorzien van een dashboard, waarop in real-time updates zichtbaar zijn voor artsen. Ook zijn hier dagelijkse samenvattingen beschikbaar van alle cases waarover het systeem autonoom heeft gerapporteerd. Deze pagina geeft artsen ook inzicht in de stappen die de applicatie doorliep bij het nemen van specifieke beslissingen.
Vooraf aan de implementatie van Chestlink wordt een zogeheten ‘retrospective imaging audit’ uitgevoerd. Deze analyse brengt in kaart welke processen binnen een medisch instelling succesvol kunnen worden geautomatiseerd.
Vervolgens gaat een supervised-fase in, waarin alle rapporten van ChestLink worden beoordeeld. Deze beoordeling wordt uitgevoerd door zowel medisch personeel van Oxipit als radiologen van de medische instelling die Chestlink inzet. Rapporten die Chestlink opstelt worden tijdens deze analyse naast rapporten van radiologen gelegd. Eventuele afwijkingen worden onderzocht door het team van Oxipit en een team van de medische instelling. Nadat deze initiële fases zijn afgerond is Chestlink autonoom inzetbaar.
Oxipit meldde begin deze maand dat Chestlink een CE-markering heeft ontvangen. “De CE-markering maakt de weg vrij voor klinische implementaties van Chestlink in 32 Europese landen. De eerste volledige autonome werking van Chestlink in een klinische omgeving vindt naar verwachting begin 2023 plaats.
Vooraf aan het toekennen van de CE-markering is Chestlink langdurig getest. Zo zijn ruim een jaar lang meerdere pilots uitgevoerd met het systeem. Hierbij zijn in totaal 500.000 röntgenfoto’s uit de praktijk beoordeeld.
Chestlink kan diverse uitdagingen in de zorg aanpakken. Zo is er wereldwijd een tekort aan radiologen, terwijl het opleiden van radiologen al snel acht jaar in beslag neemt. Afhankelijk van de instelling toont tot 80% van de röntgenfoto’s in de praktijk daarnaast geen afwijkingen.
AI kan dit proces versnellen door radiologen veel werk uit handen te nemen. Zo meldt Oxipit dat tot 40% van de rapportageworkflow met Chestlink geautomatiseerd kan worden. Het systeem zorgt dat zij minder röntgenfoto’s zonder afwijkingen onder ogen krijgen. Zij kunnen hierdoor meer tijd besteden aan röntgenfoto’s die hun aandacht wel nodig hebben.
Auteur: Wouter Hoeffnagel