maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 28 oktober 2024

Meerdere oppervlaktestructuren en kleurovergangen 3D-printen zonder materiaal wisselen

Een nieuwe 3D-printtechniek maakt het mogelijk oppervlaktestructuren en kleurovergangen met een hoge resolutie te printen. Hierbij hoeft slechts één materiaal gebruikt te worden.

De techniek is ontwikkeld door onderzoekers van de TU Delft van MIT. Het gaat om Speed-Modulated Ironing. De techniek maakt gebruik van twee spuitmonden: één spuitmond voor het 3D-printen en een tweede spuitmond voor het herverwarmen van het geprinte materiaal met verschillende snelheden. Dit maakt het mogelijk de kleur en textuur van temperatuurgevoelige materialen tot in detail te bepalen.

Meerdere kleuren of eigenschappen

3D-printen kent steeds meer toepassingen. Voor het printen van objecten met meerdere kleuren of eigenschappen, is het nu vaak nog het gebruik van verschillende materialen noodzakelijk. Dit beperkt de mogelijkheid vloeiende overgangen en fijne gradiënten in geprinte objecten te creëren.

Een belangrijke uitdaging voor onderzoekers is daarom al langer het printen van 3D-printen met meerdere eigenschappen in één print en met één materiaal. Speed-Modulated Ironing biedt deze mogelijkheid. De techniek maakt gebruik van de temperatuurgevoeligheid van filamenten zoals Woodfill, Corkfill en schuimfilamenten.

Twee spuitmonden

Speed-Modulated Ironing maakt gebruik van een 3D-printen met een tweetal spuitmonden. Een spuitmond brengt het materiaal aan, twerijl een tweede spuitmond – die leeg is – over de geprinte laag beweegt en deze ‘strijkt’. De tweede spuitmond hanteert hierbij een constante temperatuur, maar beweegt met verschillende snelheden.

Het materiaal strijken met lagere temperaturen activeert het materiaal meer, terwijl sneller strijken het materiaal juist minder activeert. Dit maakt het mogelijk het uiterlijk van de print te beïnvloeden. Denk daarbij aan kleurschakeringen, doorschijnendheid en gevoelsmatige texturen.

“Toen we temperatuurwisselingen onderzochten, realiseerden we ons dat het variëren van de snelheid van een spuitmond veel nauwkeuriger en directer is dan het veranderen van de temperatuur van de spuitmond”, zegt hoofdonderzoeker Mehmet Ozdemir. Marwa AlAlawi, promovendus bij MIT, voegt toe: “Dit is de sleutel voor onze fijnmazige controle op de aangebrachte warmte.” Elk materiaal reageert echter anders op het strijken. Daarom stelden de onderzoekers een theoretisch model op om de verwachte activering van het materiaal te voorspellen. “Ons model was essentieel om de werking van Speed-Modulated Ironing te begrijpen en om het proces te finetunen.”

Ontwerptool

Een ontwerptool is door de onderzoekers ontwikkeld die de Speed-Modulated Ironing workflow samenbrengt. In deze tool kunnen gebruikers specifieke visuele en gevoelseigenschappen toewijzen aan 3D-modellen, en de bestanden versturen naar de 3D-printer. De ontwerptool is open source. Doga Dogan van MIT licht toe: “Door de ontwerptool open source te maken, willen we de 3D-print- en makersgemeenschappen de mogelijkheid geven om met deze methode te experimenteren en verder te ontwikkelen.”

Speed-Modulated Ironing maakt het mogelijk 3D-printe onderdelen te voorzien van kenmerken als tekst, afbeeldingen, logo’s en QR-codes, zonder van materiaal te hoeven wisselen. “Dit is een interessante nieuwe manier om texturen in 3D prints te creëren, die de mogelijkheden van FDM printen verder verbreedt”, meldt Paul Kuiper van Ultimaker. Het 3D printbedrijf ondersteunde het project.

Minder materiaalgebruik

Zjenja Doubrovski, assistent-professor aan de TU Delft: “Wij geloven dat deze techniek een belangrijke stap is in de richting van minder materiaalgebruik en meer veelzijdige en expressieve printresultaten. We zijn benieuwd hoe deze technologie kan leiden tot nieuwe innovaties op het gebied van 3D-printen.”

Het onderzoek is afgelopen week gepresenteerd op het ACM Symposium on User Interface Software and Technology (UIST). Meer informatie is hier beschikbaar.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Robot van Deense O-Robotics ruimt straten op

Robot van Deense O-Robotics ruimt straten op

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 18-12-2024
(productnews)
De Deense startup O-Robotics ontwikkelt een robot die geheel autonoom straten en stoepen kan schoonmaken. De robots...
De Deense startup O-Robotics ontwikkelt een robot die geheel autonoom straten en stoepen kan schoonmaken. De robots verwijdert onkruid, ruimt straatafval op en maakt straten sneeuwvrij. O-Robotics is een startup...
Algemeen / 18-12-2024
Lees meer

Grootste fractie Europarlement wil streep voor verbod op verbrandingsmotor

(productnews)
Als het aan de grootste fractie in het Europees Parlement ligt, de centrumrechtse EVP, gaat er een streep door het verbod op...
Als het aan de grootste fractie in het Europees Parlement ligt, de centrumrechtse EVP, gaat er een streep door het verbod op de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor in 2035....
Automotive / 16-12-2024
Lees meer

Nieuw multifunctioneel zonneraam wekt stroom op door licht te weerkaatsen

Nieuw multifunctioneel zonneraam wekt stroom op door licht te weerkaatsen

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 16-12-2024
(productnews)
Er is een nieuw type raam ontwikkeld en getest dat stroom opwekt en tegelijkertijd de warmte en lichtinval regelt. Dit is...
Er is een nieuw type raam ontwikkeld en getest dat stroom opwekt en tegelijkertijd de warmte en lichtinval regelt. Dit is gedaan door onderzoekers van het ZIEZO-project, geleid door TNO....
Bouw & Constructie / 16-12-2024
Lees meer

PBL: ‘Nederland op koers om streefdoel van 35 TWh aan wind- en zonneparken in 2030 te halen’

(productnews)
Het vermogen van wind- en zonneparken groeit snel, blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Naar...
Het vermogen van wind- en zonneparken groeit snel, blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Naar verwachting wekken bestaande parken in 2030 zo’n 30 TWh op jaarbasis...
Energie / 16-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven