Een wereldwijde opleving van het coronavirus en buitenlandse maatregelen in reactie hierop kan de Nederlandse industrie en transportsector hard raken. De omzet in deze sectoren is sterk afhankelijk van de wereldwijde exportvraag, waarschuwen het Centraal Planbureau (CBP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek. ABN AMRO en Nevi verwachten echter juist dat de impact van een tweede coronagolf op de Nederlandse industrie relatief beperkt zal zijn.
Het Centraal Planbureau (CBP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trekken in hun rapport een vergelijking met de Nederlandse dienstensector, die vooral wordt getroffen door binnenlandse maatregelen in verband met het coronavirus. De industrie en transportsector wordt juist geraakt door maatregelen in andere landen en een afname van de wereldhandel. Het CBP en CBS waarschuwen dan ook dat nieuwe lockdowns in het buitenlands grote economische gevolgen kunnen hebben voor beide sectoren.
Zo is de consumptie in een groot aantal landen sinds de uitbraak van corona teruggelopen. Industrie- en transportbedrijven kampen met een lagere vraag vanuit het buitenland door maatregelen die daar lokaal worden genomen. De Nederlandse export was in het tweede kwartaal van 2020 15% lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Uit de wereldhandelsmonitor blijkt dat de wereldhandel tussen maart en mei met 16% is teruggelopen. In juni en juli veerde de wereldhandel weer terug. Deze opleving wordt echter bedreigd door de tweede coronagolf die momenteel wereldwijd aanzwelt.
Het CBP en CBS tekenen in hun rapport verschillende scenario’s voor een wereldwijde lockdown. In een ‘licht’ scenario waarbij deze lockdown drie maanden duurt – vergelijkbaar met de lockdown in het voorjaar – loopt de toegevoegde waarde in de sectoren vervoer en opslag, de elektronische industrie en de machinebouw met 7% tot 13% terug. Indien de wereldwijde maatregelen langer duren, valt deze daling hoger uit.
Hoe belangrijk export voor Nederland is blijkt eveneens uit het rapport. Zo is ongeveer een derde van de werkgelegenheid en bbp van Nederland direct of indirect verbonden aan uitvoeractiviteiten. Het CBP en CBS waarschuwen ook voor het grote ‘uitstralingseffect’ indien bedrijven in deze sectoren omvallen. Zo maken zij onderdeel uit van een netwerk van Nederlandse toeleveranciers en afnemers, die hierdoor getroffen worden. Het gaat hierbij met name om mkb-ondernemers.
ABN AMRO en Nevi schetsen een ander beeld. De NEVI Inkoopmanagersindex wijst op een verdere verbetering van de bedrijfsactiviteit in de Nederlandse industrie. De index is gestegen van 52,3 punten in augustus naar 52,5 in september. De stijging is vooral toe te schrijven aan een toegenomen opleving van de productie, in combinatie met hogere inkoop- en afzetprijzen. Ook profiteren Nederlandse ondernemers van een toename van het aantal exportorders, die dankzij een geleidelijk herstel van industriële activiteiten in de meeste landen toenemen.
Ondanks het oplopen aantal COVID-19 besmettingen in de meeste Europese landen en de oplopende werkloosheid, zet de industrie het voorzichtige herstel vooralsnog door. Dit is vooral toe te schrijven aan een geleidelijk aantrekkende wereldhandel. Zo wijzen ABN AMRO en Nevi op het herstel in de Chinese industrie. Deze vlakte in september af, maar de Caixin Inkoopmanagersindex wijst nog altijd op groei. Het Chinese herstel heeft vermoedelijk een positieve invloed op nieuw exportorders in de eurozone, waarbij met name Duitsland profiteert. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de industrie verbeterde in Duitsland van 57,7 in augustus naar 62,2 in september, wat de hoogste score is ruim tweeënhalf jaar tijd. Het verdere herstel van de Duitse industrie kan de komende maanden zorgen voor verdere verbetering van nieuwe exportorders voor Nederlandse ondernemers.
Dat betekent overigens niet dat Nederlandse industriebedrijven geen hinder ondervinden van de coronacrisis. Hoewel het aantal nieuwe orders sinds de terugval in april blijft aantrekken, blijven de orderportefeuilles in een hoog tempo slinken. Dit betekent in de praktijk dat er meer uitstaande orders worden afgewerkt of teruggetrokken dan dat er nieuwe orders binnenkomen. Veel bedrijven zien zich hierdoor genoodzaakt banen te schrappen om kostenbesparingen te realiseren. Ook zijn er operationele problemen. Zo is technisch personeel niet overal beschikbaar door reisbeperkingen.
Desondanks verwacht ABN AMRO dat de gevolgen van de tweede coronagolf voor de Nederlandse industrie ‘relatief beperkt zijn’. “Tijdens de eerste golf sloten veel autofabrieken in Duitsland en andere Europese landen de deuren vanwege een gebrek aan onderdelen uit China. Dat resulteerde in april in een historische terugval van het aantal nieuwe exportorders. Deze keer lijkt China de situatie onder controle te hebben en ontstaat er dus geen tekort aan Chinese onderdelen”, schrijft ABN AMRO in een persbericht. Europese fabrieken hebben daarnaast maatregelen getroffen om besmetting op de werkvloer te voorkomen. ABN AMRO verwacht daarom dat de industriële productie tijdens de tweede coronagolf relatief ongehinderd kan doorgaan. Ziekteverzuim en verdere vraaguitval blijven echter belangrijke risico’s.
Het onderzoek van het CBP en CBS is hier te vinden. Meer informatie over de NEVI Inkoopmanagersindex is hier beschikbaar.
Auteur: Wouter Hoeffnagel