Negentien startups zijn uit 41 aanmeldingen geselecteerd voor Mobility Lab 2022, een startup-programma op het gebied van mobiliteit. Het programma koppelt geselecteerde startups ‘Niet lullen maar testen!’ aan een eerste klant. Zo kunnen de startups hun innovatie in de praktijk bewijzen.
Voor de zesde editie van Mobility Lab meldden startups uit zowel binnen- als buitenland zich aan. Van de geselecteerde startups zijn er tien afkomstig uit Nederland. De negen overige startups zijn afkomstig uit België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Singapore en Amerika. De startups gaan hun innovaties gedurende het negen maanden durende programma testen in de regio’s Rotterdam, Noord-Brabant, Limburg en Utrecht.
Duurzaamheid staat bij diverse inzendingen voor de negende editie van Mobility Lab centraal. Voorbeelden zijn 100% fossielvrije, off-grid oplaadhubs voor elektrische auto’s en vrachtwagens. Denk echter ook aan revolutionaire hogedruk-luchtmotoren voor de voortstuwing van alle voer- en vaartuigen die nu op diesel, benzine of gas rijden of varen. Een andere geselecteerde startups werkt aan een slim inzetbaar en makkelijk vervoerbaar zonnepaneel. Dit moet zonne-energie overal toegankelijk maken.
Ook veiligheid komt bij veel startups terug. Zo neemt een startup deel die het aanmeren bij een kade of sluis veiliger wil maken met behulp van een sensor-oplossing. Een andere startup zorgt dat data op een betrouwbare en veilige wijze tussen machines en infrastructuur wordt gecommuniceerd. Daarnaast nemen startups deel die rijervaringen aangenamer en veiliger willen maken. Dit door de bestuurder bewust te maken van bijvoorbeeld vermoeidheid, agressie, angst en afleiding tijdens het rijden.
Een derde onderwerp dat terugkomt in het Mobility Lab 2022 is deelvervoer. Denk hierbij aan het aanbieden van buurtstallingen met deelvervoer, maar ook aan de bezorging van elektrische deelauto’s op maat uit een postcodepool. Een ander voorbeeld is een SaaS-platform voor het organiseren en optimaliseren van shuttle services voor werknemers. Het systeem maakt het onder meer mogelijk de CO2-uitstoot en -reductie van werknemerstransport nauwkeurig vast te leggen. Dit is vanaf januari 2023 verplicht voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.
De volgende startups zijn voor Mobility Lab 2022 geselecteerd:
Geselecteerde startups worden door Mobility Lab via speeddates gekoppeld aan launching customers. Dit zijn partijen die een specifiek mobiliteitsprobleem hebben waarvoor innovatie een oplossing kan bieden. De partijen ontwikkelen samen een innovatiepilot op maat, waarna de mobiliteitsoplossing in de praktijk wordt getest.
“Wederom zijn we verrast door de creativiteit van de startups voor deze 6e editie van Mobility Lab! Praktische toepassingen en oplossingen die het leven van Nederlanders gezonder en leefbaarder kunnen maken. Wel zien we een trend: meer oplossingen voor onderdelen van mobiliteitsconcepten, maar minder disruptieve concepten als geheel. Dat inzicht gaan we gebruiken om de komende edities van Mobility Lab relevant te laten blijven”, aldus Hans Stevens van de gemeente Rotterdam, die Mobility Lab in 2017 oprichtte.
“Mobility Lab gaat de startups de komende maanden introduceren bij meer dan 100 verschillende bedrijven en overheden. Zo doen onder andere Ahoy Rotterdam, Achmea, Brabant Mobiliteitsnetwerk en Zuid-Limburg Bereikbaar mee. Het is een mooie mix van organisaties die smart mobility toejuichen en de startups een flinke duw in de rug willen geven. De geselecteerde startups zullen zo op termijn bijdragen aan een slimmer mobiliteitssysteem en daarmee ook aan een veiliger, schoner, duurzamer en bereikbaarder Nederland”, vertelt Paul Bevers, Teamleider Innovatie en Ontwikkeling van het programma SmartwayZ.NL.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Pixabay / distelAPPArath