Additieve productie is een veelbelovende, maar ook erg trage technologie. Een nieuwe methode verhoogt de snelheid van 3D-printen aanzienlijk. De methode maakt het hiermee mogelijk producten sneller en goedkoper te produceren, zonder in te leveren op kwaliteit. Om de snelheid van 3D-printen te verhogen is door TNO binnen het AMSYSTEMS Center een nieuwe methode ontwikkeld. Het AMSYSTEMS Center is een joint innovation center van TNO en TU/e HTSC.
De 3D-printtechniek is ontwikkeld binnen de programmalijn ‘Industrial Additive Manufacturing’ van het AMSYSTEMS Center. De printmethode is voornamelijk gericht op partijen die in kleine oplagen produceren en prototypes vervaardigen. Enkele voorbeelden van producten die TNO noemt zijn gehoorapparaten, gebitselementen en mallen voor onderdelen voor de autoindustrie en ruimtevaart. Een werkend prototype gebouwd is inmiddels gebouwd.
Het concept wordt op de markt gebracht door AMSYSTEMS BV, een spin-off van het AMSYSTEMS Center. AMSYSTEMS BV gaat zich voornamelijk richten op het doorontwikkelen en commercialiseren van een light engine en het force feedback concept voor industriële stereolithography (SLA) 3D printers. De light engine is een belichtingsmethode op basis van Blu-ray laserdiodes. Het force feedback concept is een softwareoplossing gecombineerd met een fysieke krachtsensor. Beide oplossingen maken het mogelijk om met een hogere snelheid en hogere resolutie producten te 3D-printen.
Het AMSYSTEMS Center richt zich op de ontwikkeling van verschillende concepten. Zo werkt het bedrijf mee aan de FieldLab MultiM3D, een pilot fabriek waar bedrijven, universiteiten en kennisinstituten samenwerken in diverse consortium.
Ook werkt AMSYSTEMS binnen het NextGen Food Printer programma aan een poeder-gebaseerde printtechnologie die geschikt is voor meerdere materialen. Deze printer moet het onder meer mogelijk maken nieuwe voedseltexturen te creëren, gepersonaliseerd voedsel te printen en nieuwe innovatieve voedselproducten te produceren.
Daarnaast is het centrum betrokken bij PrintValley2020. Hierbij wordt het bestaande PrintValley-systeem voor additieve productie doorontwikkeld tot een hybride op additieve productie-gebaseerd productieplatform. Dit platform ondersteunt meerdere materiaalsoorten, wat het onder meer mogelijk maakt componenten gedurende het printproces direct in een object te verwerken. PrintValley2020 verhoogt hiermee onder meer de productiesnelheid met een factor 10, zorgt voor kortere productiecycli en lagere productiekosten.
Auteur: Wouter Hoeffnagel