Pudu Robotics, een Chinese speler op het gebied van service-robots, introduceert de PUDU D9. Deze humanoïde robot met twee benen is ontwikkeld door Pudu X-Lab en is een doorontwikkeling van de semi-humanoïde robot PUDU D7 en robotarm PUDU DH11 die het bedrijf eerder al op de markt bracht.
De humanoïde robot kan diverse taken uitvoeren, waarbij zijn bewegingen veel weg hebben van de mens. Denk daarbij aan rechtop lopen, vermijden van obstakels en beklimmen van hellingen. De PUDU D9 is gericht op commerciële toepassingen.
In een video toont Pudu Robotics ook hoe de PUDU D9 met behulp van de PUDU SH1 een vloer reinigt. De PUDU SH1 is gericht op commerciële toepassingen en maakt het onder meer mogelijk verticale en horizontale oppervlakten schoon te maken. Het apparaat scheidt daarbij vaste stoffen en vloeistoffen.
De PUDU D9 is 170 cm groot en weegt 65 kg. De robot beschikt over 42 vrijheidsgraden in zijn gewrichten, met een maximaal koppel van 352 Nm. De robot kan per arm maximaal 20 kg tillen. De humanoïde robot is uitgerust met twee PUDU DH11-handen, waarmee het taken met beide handen kan uitvoeren.
De humanoïde robot beweegt zich op vlakke oppervlakken voort met een maximale snelheid van 2 meter per seconde. Pudu Robotics meldt daarbij gebruik te maken van geavanceerde algoritmes, die het geluidsniveau tijdens het lopen minimaliseert.
Ook is een visueel semantisch navigatiesysteem aanwezig. Met behulp van sensoren brengt de PUDU D9 zijn omgeving in realtime in kaart, en plant autonoom zijn route in deze omgeving.
De PUDU D9 heeft twee robotarmen met elk 7 graden van vrijheid en een draagvermogen van meer dan 20 kg. In combinatie met de PUDU DH11-hand kan de robot delicate taken uitvoeren in een breed scala aan toepassingen. Dankzij jarenlange onderzoek en ontwikkeling en eigen algoritmes voor versterkend leren kan de PUDU D9 snel leren van uitgebreide datasets en end-to-end taakplanning uitvoeren om aan verschillende operationele eisen te voldoen.
Pudu Robotics is niet het enige bedrijf dat een humanoïde robot ontwikkelt. Andere voorbeelden zijn Atlas van Boston Dynamics, Figure 01 van Figure, Apollo van Apptronik en de G1 van Unitree Robotics.
Auteur: Wouter Hoeffnagel