Het Sauber F1 Team heeft onlangs zijn eerste MetalFAB1 systeem van Additive Industries in ontvangst genomen. Het F1-team gaat met behulp van dit systeem onderdelen in metaal printen. Wat is het MetalFAB1 systeem precies en wat maakt dit systeem speciaal?
3D-printen is voor het Sauber F1 Team niet nieuw. Het team heeft inmiddels 10 jaar ervaring met het printen van onderdelen in plastic. Met de MetalFAB1 maakt het team nu de overstap naar het printen van onderdelen in metaal. Hiermee kan het bedrijf sneller onderdelen produceren voor onder meer zijn Formule 1 racewagens, windtunnelmodellen en opdrachten voor derde partijen. Additive Industries gaat in totaal twee MetalFAB1 systemen leveren aan het team, waarvan de eerste nu dus is afgeleverd.
Het MetalFAB1 systeem is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Additive Industries, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven. Het systeem maakt gebruik van een powder bed fusion techniek, waarbij metaalpoeder met behulp van lasers wordt uitgehard om laag voor laag metalen producten te creëren. Additive Industries stelt met de MetalFAB1 het eerste geïntegreerde additief productiesysteem voor metaal op de markt te hebben gezet. Geïntegreerd wil in dit geval zeggen dat zowel het 3D-printproces, warmtebehandeling van het materiaal, het geautomatiseerd verwijderen van producten uit de printer en de opslag van geprinte producten in één systeem is geïntegreerd. Met de MetalFAB1 kunnen objecten met een omvang van maximaal 400 bij 420 bij 400 milimeter worden geprint.
De verschillende stappen in het productieproces worden door het systeem geautomatiseerd uitgevoerd, waarbij onder meer een robot wordt ingezet. Deze robot verbindt de verschillende processtappen met elkaar. Zo zorgt de robot er onder meer voor dat geprinte producten geautomatiseerd worden verwijderd uit de printer en het printbed van de printer wordt vervangen om de printer gereed te maken voor de volgende print. Deze automatisering dringt niet alleen het aantal handmatige handelingen terug die nodig zijn om een product te produceren, maar zorgt ook voor een hogere consistentie en een hogere kwaliteit van de geproduceerde onderdelen.
Het systeem is modulair, wat in de praktijk betekent dat klanten zelf kunnen bepalen hoe uitgebreid het systeem is dat zij aanschaffen. Zo levert Additive Industries een instapmodel van het 3D-printsysteem: MetalFAB1 Basic. Deze is voorzien van één Additive Manufacturing Core, de module waarin metalen objecten geprint kunnen worden. Het is mogelijk een tweede Additive Manufacturing Core toe te voegen om de productiviteit van systeem te vergroten. Ook kan het aantal lasers van het systeem worden vergroot om de productiesnelheid te vergroten.
De meest uitgebreide variant van de MetalFAB1 is de MetalFAB1 Productivity. Dit systeem kan worden voorzien van maximaal vier lasers en twee tot vier Additive Manufacturing Cores. Deze extra printmodules kunnen worden gebruikt om meerdere processen gelijktijdig uit te voeren en de productiviteit van het systeem te vergroten. Zo kan bijvoorbeeld in één Additive Manufacturing Core een object worden geprint, terwijl aan een andere printmodule (preventief) onderhoud wordt uitgevoerd, het printbed in een module wordt verwisseld of het poeder uit een printmodule wordt verwijderd. Ook maakt de aanwezigheid van meerdere Additive Manufacturing Cores het mogelijk meerdere soorten materiaal in één machine te printen, zonder tussentijds het poedersysteem te hoeven reinigen of dat het risico ontstaat dat verschillende soorten poeder onbedoeld mengen. In de MetalFAB1 Productivity kunnen maximaal acht lege printbedden en – afhankelijk van de hoogte van een print – twee tot acht afgeronde prints worden opgeslagen.
Daarnaast is de MetalFAB1 Productivity in tegenstelling tot de MetalFAB1 Basic voorzien van modules voor warmtebehandeling en het geautomatiseerd verwijderen van objecten uit de printer. Door het modulaire karakter van de MetalFAB1 kunnen klanten ervoor kiezen in eerste instantie een MetalFAB1 Basic aan te schaffen en deze oplossing naarmate hun behoefte aan additieve productie toeneemt te upgraden tot een MetalFAB1 Productivity.
De levering van de MetalFAB 1 systemen aan het Sauber F1 Team is onderdeel van een driejarig technologiepartnership van Additive Industries met het team. Hierbij levert Additive Industries de MetalFAB1 systemen aan het Sauber F1 Team en mag het in ruil een productiefaciliteit van Sauber in het Zwitserse Hinwil inzetten als trainingsfaciliteit voor Europese klanten. “In dit partnership stellen we professionals van het Sauber F1 Team in staat te versnellen in het domein van additieve productie in metaal. We zijn dankbaar dat wij in ruil de gloednieuwe en state-of-the-art productiefaciliteit van Sauber in Hinwil als trainingsfaciliteit mogen gebruiken voor onze Europese klantenbasis”, legt Daan A.J. Kersten, CEO van Additive Industries, uit. Pascal Picci, bestuursvoorzitter van Sauber Holding, voegt toe: “Deze investering markeert de transitie van het Sauber F1 Team naar een breder technologiebedrijf en is een belangrijk onderdeel van onze langetermijnvisie.”
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Additive Industries
Bron foto: Additive Industries