De zogeheten R-IGLO is een pilotproject van Havenbedrijf Rotterdam. Het idee achter het project? Een comfortabele werkplek creëren. Bedrijfsloodsen bieden namelijk zeeën aan ruimte. Maar hierin een comfortabele werkruimte inrichten, is lastig. Er werd daarom gezocht naar een slimme, flexibele en duurzame oplossing. En zo ontstond de R-IGLO, ontwikkeld door ondernemers in het Rotterdam Makers District in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.
De R in de naam R-IGLO staat voor Reusable, Recycled, Rotterdam en Royal3D. De iglo is geprint van recycled PETG-materiaal. Dit materiaal is afkomstig uit de Rotterdamse haven en is volledig recyclebaar. Mocht een print mislukken, dan kan het materiaal worden hergebruikt. Vóór verwerking is het versterkt met dertig procent glasvezel.
De iglo is geprint met de Continuous Fibre Additive Manufacturing (CFAM)-printer van Royal3D. Dit gebeurde in De Werkplaats in M4H (het gebied Merwe-Vierhavens). Met deze printer kan op industriële schaal worden geprint.
De machine print minimaal vijftien kilogram per uur. Het is daarbij mogelijk om objecten met een omvang van 4x2x1,5 meter te printen. Met CFAM wordt er continu vezel toegevoegd aan het printmateriaal, waardoor de materiaalsterkte en -stijfheid aanzienlijk toeneemt.
The ArchiTech Company ontwierp de vorm en het kenmerkende patroon. Het circulaire ontwerp levert voor de gebruikers een prettige akoestiek. Ook is er voldoende inval van daglicht. De constructie bestaat uit flexibel toe te passen elementen van verschillende formaten. Het modulaire karakter zorgt ervoor dat de losse delen gemakkelijk zijn te vervoeren en op te bouwen. De iglo is hierdoor ook eenvoudig te demonteren of op te slaan.
Havenbedrijf Rotterdam is als beheerder verantwoordelijk voor alle vastgoed op RDM. Real Estate manager Ria Hoogendoorn: ‘Havenbedrijf Rotterdam hecht waarde aan het stimuleren van duurzaamheid en innovatie in de vastgoedsector. Vandaar dat we samenwerken met ondernemers uit het Rotterdam Makers District. Toen ik de vraag kreeg om een oplossing te zoeken voor een verwarmde werkplek binnen een grote havenloods, wilde ik die kans graag gebruiken om een pilot op te zetten voor een circulaire en lokale oplossing.’
Bron: Port of Rotterdam
Foto: Emile Nossin / Visuel Approach i.o.v. The ArchiTech Company.