maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 23 augustus 2024

Symbotic neemt ontwikkelaar van FreeMove-veiligheidssysteem voor robots Veo Robotics over

Roboticabedrijf Symbotic neemt Veo Robotics over, een bedrijf gespecialiseerd in veiligheidssystemen voor industriële robots. Het krijgt daarmee onder meer FreeMove in handen, een 3D-visionsysteem voor industriële robots.

Symbotic is een Amerikaans bedrijf gevestigd in Wilmington, Washington dat is gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen voor magazijnen en distributiecentra. Het richt zich daarbij specifiek op door kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunde robotica voor toeleverketens. Het levert hiervoor een end-to-end geautomatiseerd platform, dat uit diverse componenten bestaat.

SymBots en autonome robotarmen

Het systeem omvat onder meer intelligente autonome robots die zelfstandig door het magazijn of distributiecentrum bewegen en benodigde producten en/of goederen kunnen ophalen en afleveren. Deze robots noemt het bedrijf SymBots. Kenmerkend is onder meer dat SymBots hun activiteiten niet te hoeven onderbreken om te worden opgeladen; dankzij een slimme laadinfrastructuur laden de robots op terwijl zij hun routes afleggen.

Daarnaast omvat het systeem autonome robotarmen, die bijvoorbeeld producten van pallets op lopende banden kunnen plaatsen of juist daarvan af kunnen halen, maar ook producten kunnen sorteren, in de juiste oriëntatie plaatsen of verpakken. Daarnaast kunnen de robotarmen pallets inpakken. Door twee robotarmen gelijktijdig in te zetten claimt Symbotic pallets drie tot vier keer sneller in te kunnen pakken dan concurrerende systemen.

Geschikt voor bestaande faciliteiten

Het robotsysteem kan worden geïmplementeerd in bestaande distributiecentra of magazijnen. Zo wil Symbotic klanten helpen de snelheid, wendbaarheid en dichtheid van hun faciliteiten te vergroten, terwijl zij tegelijkertijd de kosten terugdringen.

Het systeem maakt gebruik van AI-ondersteunde visiontechnologie voor het controleren van producten. Zo kan het systeem onder meer producten die niet aan de eisen voldoen – bijvoorbeeld doordat zij beschadigd zijn – automatisch herkennen en scheiden.

Wie is Veo Robotics?

Symbotic neemt Veo Robotics over voor 8,7 miljoen dollar. Veo Robotics is een bedrijf uit Waltham in de Amerikaanse staat Massachusetts. Veo Robotics is opgericht in 2016 en haalde eerder financiering op bij diverse bekende partijen, waaronder AI Capital Partners, Google Ventures, Lux Capital Management, Siemens Next47, Nikon-SBI Innovation Fund, SBI AI & Blockchain Fund en Baidu Ventures. Het bedrijf richt zich specifiek op het veilig laten samenwerken van mensen en robots.

Het bedrijf ontwikkelde hiervoor FreeMove, een 3D-veiligheidsoplossing die industriële werkomgevingen. Het monitort werkomgevingen in 3D en detecteert daarbij automatisch de aanwezigheid van mensen. FreeMove berekent mogelijke toekomstige posities van de robot, en brengt eventuele risico’s daarbij in kaart. Indien de robot te dicht bij een mens dreigt te komen stopt FreeMove de robot automatisch, zodat geen ongelukken kunnen ontstaan. Zodra de mens weer op voldoende afstand is, zorgt FreeMove dat de robot automatisch zijn werking hervat.

Geïntegreerd in systeem van Symbotic

Symbotic wil het FreeMove-veiligheidssysteem integreren in zijn automatiseringssysteem voor magazijnen en distributiecentra. Zo wil het bedrijf de productiviteit van het systeem verder vergroten door meer dynamische en flexibele samenwerking tussen mensen en robots mogelijk te maken. Een tijdspad voor deze integratie is niet bekend gemaakt.

“Het innovatieve FreeMove visionsysteem stelt Symbotioc in staat de productiviteit voor klanten te verhogen en het hoogste niveau van veiligheid te bieden in omgevingen waar mensen samenwerken met robots”, zegt Rick Cohen, voorzitter en Chief Executive Officer (CEO) van Symbotic. “We zijn verheugd dat het voormalige Veo Robotics team toetreedt tot Symbotic, waar zij dit spannende werk voortzetten en hun talent, expertise en baanbrekende technologie naar ons bedrijf brengen.”

Ook wijst Symbotic erop dat het FreeMove-systeem voldoet aan de Europese standaarden op het gebied van veiligheid, waaronder de ISO 13849-certificering categorie 3 voor onderdelen van machinebesturingssystemen die zijn toegewezen aan een veiligheidsfunctie. Deze categorie schrijft onder meer voor dat veiligheidssysteem dusdanig zijn ontwerpen dat een enkelvoudige fout in een onderdeel niet kan leiden tot uitval van de veiligheidsfunctie, en waar mogelijk deze fout direct wordt gedetecteerd.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Tung Lam via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

300.000 subsidie voor Meer met Minder in de Maakindustrie

300.000 subsidie voor Meer met Minder in de Maakindustrie

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 22-10-2024
(productnews)
Een subsidieaanvraag voor het onderzoeksproject ‘Meer met Minder in de Maakindustrie’ is goedgekeurd door het...
Een subsidieaanvraag voor het onderzoeksproject ‘Meer met Minder in de Maakindustrie’ is goedgekeurd door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Het gaat om een RAAK MKB subsidie. Hiermee kan het...
Algemeen / 22-10-2024
Lees meer

Additive manufacturing kan lucht- en ruimtevaart groener maken

(productnews)
De doelstellingen van de Europese Commissie zijn ambitieus: de ReFuelEU luchtvaartverordening bepaalt dat de CO₂-uitstoot...
De doelstellingen van de Europese Commissie zijn ambitieus: de ReFuelEU luchtvaartverordening bepaalt dat de CO₂-uitstoot van de luchtvaart tegen 2050 met 60 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 1990....
Energie / 21-10-2024
Lees meer

HUPICO brengt AMR’s van wheel.me in Benelux op de markt

HUPICO brengt AMR’s van wheel.me in Benelux op de markt

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 21-10-2024
(productnews)
HUPICO brengt de autonome mobiele robots (AMR’s) van wheel.me op de markt in de Benelux en Frankrijk. De AMR’s...
HUPICO brengt de autonome mobiele robots (AMR’s) van wheel.me op de markt in de Benelux en Frankrijk. De AMR’s maken van bestaande karren en rekken slimme voertuigen, die zelfstandig hun...
High tech / 21-10-2024
Lees meer

Kabinet tekent intentieverklaringen met twee bedrijven voor CO2-reductie

(productnews)
Minister van Klimaat en Groene Groei Hermans en staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu tekenden eind vorige...
Minister van Klimaat en Groene Groei Hermans en staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu tekenden eind vorige week samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen voor het sneller terugdringen...
Algemeen / 15-10-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven