Het Amerikaanse Verve Motion, een spin-out van de Harvard University, haalt bij investeerders 20 miljoen dollar op. Het wil het geld gebruiken om zijn activiteiten sneller op te schalen en de omarming van zijn exosuit te vergroten.
Verve Motion is de ontwikkelaar van de SafeLift-exosuit. Dit is een zacht en lichtgewicht exoskelet dat gebruikers als een rugzak dragen. Het exoskelet verlicht de belasting die werknemers ervaren bij het tillen van objecten als dozen of componenten. SafeLift levert hiervoor 240N aan kracht bij tilbewegingen.
Het bedrijf is in 2020 opgericht en kreeg eerder onder meer steun vanuit het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), National Science Foundation en National Institutes of Health in de Verenigde Staten (VS).
Het exoskelet vergroot onder meer de veiligheid voor werknemers op de werkvloer. Zo dringt SafeLift volgens Verve Motion het aantal werkgerelateerde blessures tot 80% terug. Dit doordat het pak bij iedere tilbeweging 40% van de last van gebruikers overneemt, die hierdoor minder lichamelijk belasting ervaren.
De lagere hoeveelheid werkgerelateerde blessures vertaalt zich ook in lagere verzekeringstarieven voor bedrijven. Ook stelt Verve Motion dat SafeLift de productiviteit in een faciliteit met meer dan 5% kan verbeteren.
Het pak draait op elektriciteit, dat is opgeslagen in een 88kWh accu. Dit maakt het mogelijk 10 tot 12 uur werk te verrichten zonder tussentijds te hoeven opladen. De exosuit is geschikt voor gebruikers met een uiteenlopende lichaamsbouw door de mogelijkheid het pak te verstellen. Dit maakt maten van XS tot XXL mogelijk.
Het SafeLift-exosuit is draadloos verbonden met het netwerk. Zo stuurt het pak onder meer informatie over bewegingen van gebruikers door, wat het mogelijk maakt deze bewegingen te analyseren. Ook is het mogelijk de werking van het pak op maat aan te passen aan specifieke gebruikers of activiteiten.
Het pak is initieel ontwikkeld voor gebruik in distributiecentra en magazijnen. Verve Motion richt zich echter inmiddels ook op toepassingen in diverse andere sectoren. Denk hierbij aan de bouw, maakindustrie en logistieke sector, maar ook aan bagageafhandeling op bijvoorbeeld luchtvelden. Andere voorbeelden zijn winkels en supermarkten. Onder meer UPS, Ahold Delhaize en Giant zijn klant bij Verve Motion.
Bij de nieuwste investeringsronde haalt Verve Motion 20 miljoen dollar op bij investeerders. In totaal staken investeerders daarmee al 40 miljoen dollar in de spin-off van de Harvard University. Onder meer de investeringsmaatschappijen Safar Partners, Cybernetix Ventures, Construct Capital, Pillar VC en OUP steken geld in het bedrijf.
Ook Frederic Kerrest (vicevoorzitter en medeoprichter van Identity & Access Management-bedrijf Okta) en John McEleney (medeoprichter van 3D CAD-bedrijf Onshape en voormalig CEO van SolidWorks) investeren in Verve Motion.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Verve Motion