Hij is er weer: De Maakindustrie 100

Leesduur: +/- 3 min.
MT heeft onlangs weer de Maakindustrie top 100 bekendgemaakt. Hierin zijn de honderd meest succesvolle maakbedrijven van Nederland opgenomen. Wat valt er dit keer op aan de lijst?

Het is in elk geval duidelijk dat de maakindustrie flink profiteert van de goede economische situatie in ons land.  De totale omzet van de 100 bedrijven in de lijst groeide met 6,1 procent. Maar er werd niet alleen meer verdiend, ook meer gewerkt. Ondanks de opkomst van robotica nam de werkgelegenheid met 3,1 procent toe, zo meldt MT.nl in een overzichtsbericht.

De maakindustrie 100 is een lijst met de 100 meest succesvolle maakbedrijven in Nederland met een omzet van minder dan 500 miljoen euro, die dit jaar voor de zesde keer is samengesteld door Corporate Finance International (CFI) in opdracht van Management Team.

"Deze bedrijven zijn vaak minder bekend dan de bekende grote concerns als Philips, AkzoNobel en ASML, maar spelen minstens zo’n grote rol in onze economie", zo stelt MT. Er zijn in totaal meer dan 60.000 mensen (53.073 FTE) aan het werk, waarvan voor een groot deel in Nederland. En ondanks dat we tegenwoordig veel berichten horen dat robotisering banen laat verdwijnen, groeit het aantal FTE bij de grote maakbedrijven nog steeds: 3,1 procent in 2017.

Gemiddelde omzet per werknemer

Er is dit jaar een nieuwe nummer 1: Verder Groep. MT zegt over deze classering: "Dit familiebedrijf wist gemiddeld het beste te scoren op onze criteria, namelijk de hoogste omzet, de gemiddelde omzetgroei, winstgroei en return on investment in de afgelopen vijf jaar. Verder maakt high-tech laboratoriumapparatuur en een grote range aan pompen en mengers voor industriële toepassingen. De omzet is de afgelopen vijf jaar verdubbeld en bedraagt 272 miljoen euro. Het bedrijf biedt werk aan ruim 1.397 mensen in 25 landen."

Opvallende verschuivingen

Er zijn ook weer de nodige verschuivingen in de lijst, zoals eigenlijk altijd het geval is. In de top vijf staan maar liefst twee nieuwe namen: Moba (191 mln.omzet) en Christiaens Groep (83 mln.)

De nummer 1 van zowel 2017 als 2016, de SIF Group uit Roermond, is in de lijst van dit jaar ver naar beneden gezakt. "De beursgenoteerde bouwer van onder meer fundamenten voor offshore windmolenparken zag de omzet mede vanwege vertragingen in het aanbesteden van projecten fors dalen en staat daarom dit jaar op de tiende plek."

Totale omzet

Al jaren is er de trend dat meer en meer maakbedrijven in handen komen van private equity partijen. Inmidddels is een op de drie bedrijven in de top 100 in handen van een durfinvesteerder. En hoewel PE vaak de naam heeft kort in bedrijven te blijven zitten en ze in de tussentijd leeg te plukken, lijkt dat in de maakindustrie in elk geval niet het standaardrecept. Trespa, de fabrikant van gevellaminaat, is al sinds 1996 in handen van HAL en heeft een gezonde EBIT-marge van 18,5 procent.

Malaise in offhore

De hardste groeiers vind je niet in de high-tech, maar in traditioneel sterke sectoren als Food, Agro en metaal. Vele minder gaat het nog steeds in de maritieme en offshore sector, waar niet alleen SIF, maar een andere voormalige nummer 1 kampt met problemen. Huisman, fabrikant van installaties voor de olie- en gasindustrie, heeft al jaren te kampen met een dalende omzet. Scheepbouwers weten nog wel te groeien, maar veel minder spectaculair als andere sectoren.

Vooral Oost- en Zuid-Nederland

De samenstelling van de lijst geeft ook meteen inzicht in de verdeling van de maakindustrie over Nederland.  Veruit de meest maakbedrijven zitten in Noord-Brabant, gevolgd door Gelderland en Overijssel. Dichtbij de belangrijkste afzetmarkt Duitsland dus, of nabij de haven van Rotterdam.

De volledige lijst is hier terug te vinden.

Bron: MT.nl

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond