Nieuwsbrief

Hoe staat het met de werkgelegenheid in de high tech-industrie?

18 september 2017
Leesduur: +/- 2 min.
De Nederlandse high tech-industrie kent verschillende succesverhalen, zoals ASML en Brainport Eindhoven. Maar hoe gaat het eigenlijk met de werkgelegenheid in Nederlandse high tech-industrie?
High tech (bron: Pixabay / v2killer7603)

A.T. Kearney meldde in februari 2016 dat slechts acht van de wereldwijde top 100 van high tech-bedrijven afkomstig hun hoofdkwartier gevestigd hebben in Europa. Op basis hiervan concludeerde het onderzoeksbureau dat de Europese high tech-industrie steeds verder achterop raakt bij de rest van de wereld. Naar aanleiding van deze cijfers heeft het Nederlandse Joblift de werkgelegenheid in de Nederlandse high tech-industrie onderzocht. Joblift is een metabanenzoekmachine waarmee gebruikers een flink aantal vacaturesites, job boards, kranten en carrièresites kunnen doorzoeken.

Groei blijft achter

Uit cijfers van Joblift blijkt dat tussen september 2016 en augustus 2017 in totaal 29.732 vacatures online zijn gepubliceerd door Nederlandse high tech-bedrijven. Dit zijn er ruim 3.000 stuks of 11% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen het totaal aantal vacatures bleef steken op 26.698 stuks. Het aantal vacatures van bedrijven uit de high tech-industrie groeit met gemiddeld 2,1% per maand. Ondanks deze positieve cijfers blijft de groei achter bij de gehele Nederlandse arbeidsmarkt, die met 2,6% is gegroeid. 

Noord-Brabant wordt al langer gezien als de ‘high tech-hub’ van Nederland. Deze reputatie van de provincie wordt door de cijfers van Joblift bevestigd. 37% van alle vacatures in de high tech-industrie werden in het afgelopen jaar uitgeschreven door bedrijven uit Noord-Brabant, wat neerkomt op grofweg 11.000 vacatures. Een groot hiervan - in totaal 4.348 - waren afkomstig van bedrijven gevestigd in de regio Eindhoven. 

Andere provincies lopen in

Andere provincies lopen overigens wel in. Zo groeide het vacatureaanbod voor positie in de high tech-industrie in Overijssel met 4,7%, wat ruim twee keer zo hoog is als het groeicijfer in Noord-Brabant (1,9%). De nummer twee en drie - respectievelijk Noord-Holland en Zuid-Holland - zijn echter nog op flinke afstand van Noord-Brabant verwijderd. 15% van de vacatures in de sector is afkomstig uit Noord-Holland, terwijl 13% is uitgezet door bedrijven in Zuid-Holland. 

Als we kijken naar werkgevers in de Nederlandse high tech-industrie met die de meeste vacatures uitschreven gaat ASML met afstand aan de leiding. ASML plaatste in totaal 865 vacatures online. VDL Groep staat met 311 vacatures op de tweede positie, gevolgd door Philips met 275 vacatures. 

Minder R&D-vacatures

Opvallend aan de cijfers is ook dat het totaal aantal vacatures met 11% is gestegen, maar het aantal vacatures op Research & Development (R&D) juist met 7% is teruggelopen. In totaal zijn 1.427 vacatures voor R&D-posities uitgeschreven tussen september 2016 en augustus 2017, terwijl dit er in dezelfde periode een jaar eerder nog 1.537 waren.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Joblift
Bron: A.T. Kearney

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond