HoloLens 2 geeft chirurgen zicht bij minimaal invasieve operaties

Leesduur: +/- 3 min.
Philips combineert zijn platform voor beeldgeleide interventies Azurion met de HoloLens 2 van Microsoft. Op de deze headset worden beelden getoond die chirurgen tijdens minimaal invasieve operaties helpen hun weg te vinden door het menselijk lichaam.
Beeld: Philips

Beeld: Philips

Dit hebben Philips en Microsoft bekend gemaakt op het Mobile World Congress (MWC) in het Spaanse Barcelona. De HoloLens 2 is een zogeheten 'Mixed Reality'-headset die door Microsoft dit jaar op de MWC is geïntroduceerd. Deze headset maakt het mogelijk een virtuele laag op de fysieke wereld te projecteren en hierdoor extra elementen aan de wereld toe te voegen. Zo is het mogelijk instructies en uitleg te projecteren op de bril, zodat een gebruiker deze instructies kan lezen terwijl hij handelingen uitvoert.

Wat is Mixed Reality?

Mixed Reality is een tegenhanger van twee andere technologieën: Virtual Reality en Augmented Reality. Waar een gebruiker bij Virtual Reality zich volledig in een virtuele wereld bevindt, wordt bij Augmented Reality juist de fysieke wereld aangevuld met virtuele elementen. Dit is ook bij Mixed Reality het geval. Het verschil tussen Augmented Reality en Mixed Reality is dat bij deze laatste technologie fysieke en virtuele elementen nauwelijks tot niet van elkaar te onderscheiden zijn. De grens tussen werkelijkheid en virtueel vervaagt hierdoor. 

De mogelijkheid virtuele beelden te projecteren kan voor chirurgen die minimaal invasieve operaties uitvoeren van grote waarde zijn. Zo wordt bij dit soort operaties via één of enkele kleine incisies in het menselijk lichaam geopereerd. Door deze minimale incisies heeft de chirurg tijdens de operatie geen direct zicht op zijn eigen handelingen. Om dit zicht toch te krijgen wordt gebruik gemaakt van beeldvormende technologie zoals röntgenstralen en ultrasound. 

Beeld: Philips

Beeld: Philips

Azurion platform

Philips heeft hiervoor het Azurion platform ontwikkeld, dat al langer beschikbaar is. Dit platform werd begin 2017 gelanceerd en vormt een totaaloplossing voor beeldgeleide interventies. Azurion wordt gecombineerd met de HoloLens 2, de Mixed Reality-headset van Microsoft. 

"De transitie van open chirurgie naar beeldgeleide procedures heeft voor een verschuiving gezorgd in het verbeteren van patiëntresultaten en het reduceren van kosten - onder meer door het verblijf van patiënten in een ziekenhuis na hun behandeling te verkorten", legt Atul Gupta, Chief Medical Officer voor Image Guided Therapy bij Philips. 

Focus op de patiënt houden

"Op ons Azurion platform integreren we een reeks databronnen op een wijze die intuïtief te begrijpen en gebruiken is. Door samen te werken met Microsoft en HoloLens 2 tillen we dit naar het volgende niveau, waarbij we de arts onderdompelen in een op maat gemaakt augmented reality omgeving. Dit concept stelt mij in staat de echte wereld te zien, aangevuld met live data en 3D-medische beelden die nodig zijn voor nauwkeurige operaties. Niet onbelangrijk: het laat mij ook Azurion aan te sturen met mijn stem, oogbewegingen en geavanceerde gebaren. Het draait allemaal om focus kunnen houden op de patiënt", aldus Gupta.

"Mixed Reality geeft mensen nieuwe manieren om interactie te hebben met de digitale en fysieke wereld, wat de voordelen van de digitale revolutie naar geheel nieuwe ervaringen brengt", zegt Alex Kipman, Technical Fellow AI & Mixed Reality bij Microsoft. "Ik ben verheugd te zien dat bedrijven in een brede reeks sectoren meer bereiken door de producten in te zetten die wij samen met onze partners en ecosysteem hebben ontwikkeld. Mixed Reality heeft een geweldige potentie in de zorg, en onze samenwerking met Philips toont aan dat we op weg zijn deze potentie te realiseren."

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Philips
Bron: Microsoft

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond