Kunstalvleesklier bedacht door Nederlandse suikerpatiënt bijna klaar voor markt

Leesduur: +/- 3 min.
Goed nieuws voor diabetespatienten. Het duurt niet lang meer voordat een automatische kunstalvleesklier zijn intrede doet op de Nederlandse markt. Het apparaatje is ontwikkeld door werktuigbouwkundige Robin Koops, die zelf ook suikerpatiënt is.

Het medische apparaat is technisch gezien helemaal klaar, maar er wordt nog gewacht op de benodigde certificeringen. Mochten deze er komen, dan komt de uitvinding van suikerpatiënt Robin Koops volgend jaar op de markt.  

In de jaren '90 werd Koops gediagnostiseerd met diabetes type 1. Het veranderde zijn leven. Tegen diabetestype1.nl zegt hij: "De dagelijkse ellende van prikken, rekenen en spuiten went nooit. Soms zijn er dagen dan heb ik drie tot vier hypo’s. Alles heeft invloed, ook wat mensen vaak niet weten: praten, denken, studeren, want je brein gebruikt dan extra glucose. M’n vrouw vraagt dan ook telkens: ‘zit je suiker goed? Gaat je suiker goed de komende twee uur?’ En hoe goed je ook je best doet, je doet het eigenlijk nooit goed genoeg."

Eerste ideeën

De werktuigbouwkundige besloot er iets aan te doen. "Ik wilde een apparaat bedenken dat volautomatisch de bloedsuiker regelt, waarbij je niet meer hoeft na te denken. En waarbij je dus als mens ook geen fouten kunt maken.’' Hij zette een aantal ideeen op papier, vroeg een diabetesverpleegkundige om mee te werken en liet een vriend de eerste software schrijven. Het resultaat waren twee vrij grote lompe kasten. Hij was zelf de eerste proefpersoon; het bleek te werken, al nam het veel ruimte in beslag. Ze sleutelden door en ontwikkelden ook een draagbaar apparaat, met het formaat van een schoudertas. 

Volautomatisch 

Het duurde vervolgens nog wel even voordat er een arts bereid werd gevonden om het appraat te testen, de medische wereld was terughoudend. Het ziekenhuis dat meewerkte, gaf hen toegang tot patiënten met de meest onregelde bloedsuikerspiegel. De test slaagde. Inmiddels zijn we tien jaar verder en heeft Robin een kunstalvleesklier in klein formaat ontwikkeld. Het apparaatje, volgens de makers een soort dikke insulinepomp, draag je aan een broekriem. Hij is met twee infuusslangetjes verbonden aan je buik en twee sensoren, waarmee hij continu de bloedsuiker meet. 

Insuline en glucagon

Het apparaat is uniek omdat het én insuline én glucagon toedient; het stuurt helemaal automatisch zowel te hoge als te lage bloedsuikerwaardes bij. Daarnaast maakt het apparaatje gebruik van een zelflerend algoritme waardoor het zich aanpast naar de persoon die hem draagt. Daardoor is hij voor iedereen geschikt.

Testen 

De komende drie tot vier maanden wordt de kunstmatige alvleesklier getest bij 36 patiënten. De patiënten die het apparaat eerder probeerden, waren al heel enthousiast over het gebruik. Deze test is vooral bedoeld om na te gaan of het medisch apparaat veilig genoeg is voor de patiënt. Zodra de (positieve) uitslag bekend is, gaat het bedrijf Inreda Diabetic in Goor de productie opschalen. Inreda Diabetic is het bedrijf dat Koops oprichtte om zijn uitvinding te ontwikkelen en te produceren. "We willen vanaf september 2019 in eerste instantie vijftig patiënten per jaar gaan helpen", zegt hij tegen het AD. 'Over twee tot drie jaar zouden dat er vijftienhonderd op jaarbasis kunnen zijn."

Er zijn meer bedrijven die vergelijkbare apparaten aan het ontwikkelen zijn, maar er zijn er slechts een paar met insuline én glucagon. Bovendien zijn die niet zo ver als het apparaat van Koops. Robin hoopt met zijn uitvinding de gezondheid en kwaliteit van leven van veel mensen te verbeteren. 

 

Bron: diabetestype1.nl/NU.nl

 

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond