Lely International, KUKA en Perception Robotics winnen IERA Award

Leesduur: +/- 5 min.
De Discovery 120 Collector schoonmaakrobot van het Nederlandse Lely International, de LBR Med robot van het Duitse KUKA en de Gecko Gripper van het Amerikaanse Perception Robotics zijn bekroond met een Innovation and Entrepreneurship in Robotics and Automation (IERA) Award. Wat zijn dit voor producten en welke mogelijkheden bieden zij?
Van links naar rechts: Dominik Boesl (Awards Chair & Vice President IEEE RAS), Martijn Buijs (Lely International), Dr. Nicholas Wettels (Perception Robotics), Michael Otto (KUKA), Clemens Duijnisveld (Lely International), Frank Steeneveld (Lely International) en Junji Tsuda (IFR President) (Foto door: Thomas Plettenberg)

Van links naar rechts: Dominik Boesl (Awards Chair & Vice President IEEE RAS), Martijn Buijs (Lely International), Dr. Nicholas Wettels (Perception Robotics), Michael Otto (KUKA), Clemens Duijnisveld (Lely International), Frank Steeneveld (Lely International) en Junji Tsuda (IFR President) (Foto door: Thomas Plettenberg)

De IERA Award wordt jaarlijks uitgereikt aan uitvinders met waarde-creërende ideeën en entrepreneurs die deze ideeën omzetten in producten. De award wordt gesponsord door de IEEE Robotica en Automation Society (IEEE/RAS) en de International Federation of Robotics (IFR). Lely wint de award voor zijn Discovery 120 Collector schoonmaakrobot voor koeienstallen, KUKA met zijn lichtgewicht LBR Med robot gericht op de medische sector en Perception Robotics met zijn op de gecko geïnspireerde Gecko Gripper. 

"De nauwe samenwerking tussen onderzoek en industrie is van groot belang voor de robotica-industrie", aldus Junji Tsuda, President van de IFR. "Gebaseerd op modern wetenschappelijk onderzoek worden producten van wereldklasse ontwikkeld. Dit is gedemonstreerd door alle drie de winnaars." De award is dit jaar uitgereikt aan drie verschillende producten. "Dit jaar streden verschillende uitmuntende toepassingen om de IERA Award", legt Dominik Boesl van IEEE/RAS uit. "Onze winnaars in 2018 bieden uitmuntende technologische innovaties in verschillende industrieën. De jury heeft daarom dit jaar besloten de eerste plaats toe te wijzen aan drie verschillende winnaars."

Discovery 120 Collector

Lely wint de award met zijn Discovery 120 Collector schoonmaakrobot voor koeienstallen. Deze robot navigeert via een vooraf geprogrammeerde route door een stal en vindt met behulp van ingebouwde sensoren zijn weg. De robot maakt geautomatiseerd dichte stalvloeren schoon. Dit doet de robot door zowel aan de voorzijde water op de vloer te spuiten om de mest vloeibaar te maken, waarna deze met behulp van een ingebouwde vacuümpomp wordt opgezogen. Vervolgens wordt aan de achterzijde van de robot opnieuw water gespoten om te voorkomen dat de stalvloer glad wordt. Zodra de ingebouwde tank vol is, rijdt de Discovery 120 Collector automatisch naar een ingestelde locatie waar de mest wordt gedumpt en zijn wateropslag opnieuw wordt gevuld. 

Het Nederlandse bedrijf wijst erop dat de robot mest niet vooruit duwt, maar opzuigt. Dit voorkomt mestophoping waardoor de vloer niet alleen schoner wordt, maar koeien ook schonere klauwen houden. Dit verbetert volgens Lely de gezondheid en het welzijn van de dieren. Daarnaast wijst het bedrijf erop dat koeien in een schone omgeving beter hun natuurlijk gedrag vertonen, waardoor bijvoorbeeld tochtigheid eerder geconstateerd kan worden. 

De routes die de robot aflegt en de frequentie waarmee wordt schoongemaakt kunnen worden afgestemd op het dagritme van het bedrijf en dat van de koeien om de impact op de bedrijfsvoering te minimaliseren. Routes kunnen worden aangepast via een mobiele applicatie.

In de onderstaande video wordt de werking van de Discovery 120 Collector gedemonstreerd. 

 

MDR Med robot

De LBR Med Robot Assistant van KUKA is gericht op de medische sector en is een robot die veilig kan worden gebruikt in de directe nabijheid van mensen. De robot wordt door KUKA geleverd als een robotcomponent dat door fabrikanten kan worden geïntegreerd in medische producten. Als onderdeel van deze producten kan de robot zorgverleners ondersteunen bij onder meer de rehabilitatie van patiënten of in operatiekamers. 

De robot is gebaseerd op de LBR iiwa collaboratieve robot van KUKA, een lichtgewicht collaboratieve robot die menselijke werknemers in industriële omgeving kan ondersteunen. De LBR Med is sinds 2017 in productie en is specifiek ontworpen voor de medische sector. Zo is de robot voorzien van biocompatibele en corrossiebestendige oppervlaktes en zijn alle kabels intern weggewerkt met het oog op hygiene. 

De LED Med kan worden voorzien van allerlei gereedschappen gericht op verschillende medische toepassingen. Denk hierbij aan minimaal invasieve chirurgie, orthopedische chirurgie en ultrasone beeldvorming. De robot kan zich dankzij geïntegreerde sensoren automatisch kalibreren, zonder dat hiervoor aanvullende apparatuur nodig is. De robot biedt een herhaalbaarheid van 0,1 tot 0,15 mm. 

 

Gecko Gripper

De Gecko Gripper is een grijper voor industriële robots gebaseerd op de werking van de poten van een gecko. Dit beest is in staat op gladde oppervlaktes te klimmen door gebruik te maken van elektromagnetische krachten tussen moleculen die Van der Waals krachten worden genoemd. De poten van een gecko zijn voorzien van microscopische haren, die samen een elektrisch veld kunnen opwekken. Door een grote hoeveelheid van deze haren te combineren is het mogelijk een grote draagkracht op te wekken.

Dit principe is NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California en de Britse Stanford University toegepast op robots. Hierbij lag de focus in eerste instantie op toepassingen in de ruimte. De technologie is vervolgens doorontwikkeld tot een commerciële oplossing door het Amerikaanse Perception Robotics, een bedrijf dat inmiddels samen met het Hongaarse OptoForce en het Deense On Robot het bedrijf OnRobot vormt. Het product is inmiddels beschikbaar als de Gecko Gripper en gericht op pick & place- en assemblagetoepassingen.

De Gecko Gripper lijkt in eerste instantie wellicht op een conventionele vacuümgrijper, maar biedt verschillende voordelen. Zo is de Gecko Gripper ook in staat materialen met gaten en poreuze werkstukken op te tillen. Ook maakt de grijper geen gebruik van een compressor en perslucht, maar juist van elektriciteit. Deze elektriciteit is uitsluitend nodig om de grijper een object te laten vastgrijpen of juist loslaten; zodra een object eenmaal is vastgepakt is geen elektriciteit meer nodig. Ook bij stroomuitval kan de robot een object hierdoor blijven vasthouden. 

In de onderstaande video wordt de werking van de Gecko Gripper gedemonstreerd. 

 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: IFR (foto)
Bron: Lely International
Bron: KUKA
Bron: OnRobot

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond