Startup Clearwings en het studententeam Falcon van de Technische Universiteit Eindhoven voerden vorige week een publieke test-taxirit met een volledig elektrisch aangedreven Cessna 150 uit op Kempen Airport.
Clearwings is een startup die is ontstaan uit Falcon Electric Aviation. De startup is mede opgericht door Kshitij Dadhekar, nog altijd actief in het studententeam, en compagnon Kyle Strickland. Het bedrijf werkt aan technologie die het mogelijk maakt conventionele vliegtuigen te voorzien van een elektrische aandrijving. Dit proces wordt ook wel retrofitting genoemd.
Het studententeam Falcon werkt nauw samen met Clearwings. Het draagt onder meer bij aan de technologische ontwikkeling en speelt daarnaast een rol in de testfase. Deze week voerden de partijen dus een publieke test-taxirit uit met een Cesna 150, die is voorzien met een elektrische aandrijving.
De partijen spreken van een belangrijke en noodzakelijke stap in de certificering van hun oplossing. NXP is hoofdsponsor van Falcon. Het techbedrijf levert onder meer systemen voor energiezuinige netwerkcommunicatie, nauwkeurig batterijbeheer, veilige schakeling van hoogspanningssystemen en microcontrollers met ingebouwde foutdetectie.
Dat Clearwings en Falcon de test uitvoeren met een Cesna 150 is geen toeval; zij melden dat negentig procent van de in Nederland geregistreerde vliegtuigen kleinere toestellen als de Cesna 150 zijn. Met hun technologie willen de partijen een duurzame en betaalbare manier bieden om deze vliegtuigen te verduurzamen.
“Met deze methode kun je vliegtuigen veel sneller verduurzamen dan wanneer je compleet nieuwe toestellen moet ontwerpen en bouwen”, licht Dadhekar toe. “Dat is natuurlijk ook een optie, maar het is een grote kans om éérst de bestaande vloot om te bouwen, die op deze manier nog jaren meekan.”
De oplossing van Clearwings en Falcon bestaat uit een pakket bestaande uit een elektromotor,
batterij, bediening en bedrading. De elektrische aandrijving is ongeveer net zo zwaar als een conventionele motor. Onderhoudstechnici in de luchtvaart kunnen het pakket zelf installeren, wat de drempel voor de retrofit moet verlagen.
Maarten Steinbuch, hoogleraar systeem- en regeltechniek van de TU/e, ziet retrofitting als een belangrijke eerste stap richting elektrificatie van luchtvaart. Steinbuch: “Zo begon het in de automotive-industrie ook. Het kost ontzettend veel tijd om compleet nieuwe vliegtuigen te ontwerpen en certificeren, op deze manier zijn we veel sneller in staat om schoner én stiller te gaan vliegen. Ik verwacht hier de komende tien jaar veel ontwikkeling, beginnend bij kleine toestellen en daarna grotere.”
Clearwings wil in december 2025 zijn eerste elektrische testvlucht uitvoeren vanaf Kempen Airport. Indien deze test goed verloopt, wil het samen met Falcon opschalen naar toestellen die ruimte bieden aan maximaal 20 passagiers. Het gaat daarbij om vliegtuigen met een bereik tot 500 kilometer.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Op de foto v.l.n.r.: Aurèle Caucheteux, Ovidiu Chelariu, Marian Catrinescu, Alfredo Cana Grisolía en Alexander Boynov en het Falcon-team (beeld: Rutger van Loo)